Bejelentéskitti-konyhaja
Az igazi ízek

MENÜ

Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek. Ráadásul most megkapod ajándékba A Hatékony Angol Tanulás Titkai tanulmányom.


7 fánk trükk
1.A fánktészta készítésékor ügyeljünk arra, hogy szobahőmérsékletű alapanyagokból állítsuk össze. (Hideg alkotóelemekből nem fog szépen megkelni!)
2.A fakanállal (vagy robotgéppel) kikevert tészta semmiképpen ne legyen kemény, inkább lágy, amint kissé nehezebb formázni.
3.A formázott fánkokat sütés előtt hagyjuk még egy kicsit kelni, de közben semmiképpen ne nyissunk rájuk ajtót vagy ablakot.
4.A hagyományos kelt tésztából készített fánkokat ne süssük erős tűz fölött, mert a külsejük hamar pirosra sül, a közepük viszont ehetetlenül nyers marad.
5.A fánkokat tegyük forró olajba, fedjük le, és mérsékeljük közepesre a tüzet. Ha megfordítottuk a fánkokat, már ne tegyünk rá fedőt.
6.Ne zsúfoljunk túl sok fánkot a sütőedénybe, inkább szellősen legyenek, mert a fánkok még sütés közben is nőnek.
7.A kisütött fánkokról papírtörlővel itassuk le a fölösleges olajat, és porcukorra megszórva, melegen tálaljuk.A fokhagyma gyógyító ereje
A fokhagyma folyékonyabbá teszi a vért, megóvja az ereket az elmeszesedéstől és véd a szívinfarktustól. A kutatók legújabb felismerései szerint a fokhagyma hatóanyagai még az öregedési folyamatot is jelentősen lelassíthatják.
A fokhagyma ízletes fűszer, egyben rendkívül hatásos gyógyszer is, mely az ifjúság csodaforrása. Világszerte több mint kétezer orvosi tanulmány igazolja csodálatos hatását testünkre. A-, E- és C-vitaminjaival a fokhagyma gondoskodik arról, hogy a káros LDL-koleszterin az úgynevezett szabad radikálisok hatására ne sűrűsödjön be, sőt a fokhagyma allicin hatóanyaga még folyékonyabbá is teszi a vért.
Egyesek azt is állítják, hogy a fokhagyma egyfajta katalizátorfunkciót tölt be és ezzel serkenti a test saját enzimjeinek az aktivitását. Ezek az enzimek megszabadítják a vért az oxigénradikálisoktól, melyek közrejátszanak az érelmeszesedés kialakulásában. A szív egészsége érdekében évente mindenkinek legalább egyszer négyhetes fokhagymakúrát kellene tartania. Ez szabványosított fokhagyma preparátummal a leghatékonyabb, amelyik garantálja a szükséges hatóanyagtartalmat. Negyvenéves kortól az erek veszítenek rugalmasságukból. Aki azonban naponta megeszik legalább három gerezd fokhagymát, vagy szabványosított fokhagyma-preparátumot szed, átlagosan visszanyeri az erei rugalmasságának mintegy 30 százalékát. A dohányosok és a diabetikusok számára ez különösen fontos, mert õk már sokkal hajlamosabbak az érproblémákra, melyek színinfarktust vagy szélütést okozhatnak. A fokhagyma az előbbieken túl tartósan csökkenti a vérnyomást, antibakteriális hatású és tartósan aktivizálja az agy szürkeállományának működését is.
A fokhagyma és a rómaiak
Mikor a római légionáriusok átkeltek az Alpokon, teli zsák fokhagymát hoztak magukkal. A gumójával fűszerezték az ételeiket, de ismerték gyógyító erejét is. A fokhagyma jó kondícióban tartotta a légionáriusokat, megvédte őket a nedves, hideg Germániában a megfázástól és a végtagi fájdalmaktól. A légionáriusok hittek abban is, hogy a fokhagyma növeli a férfierőt is. Európában a római időktől kezdve termesztenek fokhagymát. A termesztés a kolostorok kertjében azonban tilos volt, mert azt hitték, hogy a fokhagyma ajzószerként szexuális problémákat okoz a szerzeteseknek.
A fokhagyma és az ókori egyiptomiak
Herodotosz (Kr. e. 485-425) görög történetíró kilenc híres könyvének egyikében arról számol be, hogy a Kheopsz-piramis építésénél a munkások mindennap kaptak egy fokhagymagumót, hogy egészségesek maradjanak és megőrizzék teljesítőképességüket. A fokhagyma gyógyhatása tehát már az ókori egyiptomiak előtt is ismert volt. Herodostosz feljegyzései szerint az egyiptomi pap orvosok a Kheopsz-piramis építésénél 1600 ezüsttalentumot költöttek fokhagymára. De a föníciaiak is igen nagyra becsülték a fokhagymát, mint gyógyszert és ételeik pompás fűszerét.A joghurt ereje
Amerikában nemrég fedezték fel a joghurt egyik, mostanáig ismeretlen hatóanyagát, a J-enzimet. Számos előnyös tulajdonsága van:
•megszünteti a szervezet éhségérzetét,
•felgyorsítja az emésztés,
•elősegíti az emésztés,
•megszabadítja a testet a zsírpárnától.
Néhány tipp:
•Öntsön egy tálba három pohár zsírszegény joghurtot. Jól mosson meg egy nagy uborkát, és vágja fel apró kockákra. Szeleteljen fel egy köteg kaprot, és keverje össze az egészet. Ízesítheti sóval, borssal - nagyszerű!
•Reggelire: egy pohár joghurtban keverjen el egy csipetnyi fahéjat.
•Joghurtleves ebédre: egy pohár (nem sovány)joghurtot turmixoljon össze fél hámozott uborkával, egy kis hagymával, egy teáskanálnyi olívaolajjal. Köretként fogyaszthat hozzá hónapos retket és egy szelet barna kenyeret.A konyha nyolc titka
• Miért barnul meg a félbevágott alma?
A vágás során sejtek, molekulák sérülnek meg. A levegővel való érintkezés miatt barnás színanyag keletkezik. Ha citromlevet csepegtet a gyümölcsre, a tömény C-vitamin segítségével a folyamat lelassul.

• Miért marad meg olyan jól a fóliában párolt étel ízé?
Az aromaanyagok érzékenyek a hőre. Ha viszont fóliában párolja az ennivalót, akkor nem megy veszendőbe a víz. A lé (ami nyitott edényből elpárolog) az aromával együtt benne marad a húsban.

• Mitől lesz ropogós a sült?
A hús rostjaiban cukortartalmú fehérjék is találhatók. Ezek a cukormolekulák a sütőben karamellé alakulnak, így a hús felszínén ropogós, barnás kéreg képződik.

• Miért fut ki a tej?
A hőtől egybeolvadnak a tej zsírrészecskéi, és a felszínen vékony bõrréteget hoznak létre. Az edény alján levő vízgőz megemeli ezt a bõrt - és máris kész a baj.

• Tükörtojás-készítés közben miért csak a tojás sárgáját szabad megsózni?
A só elvonja a vizet a fehérjéből, és megkeményíti. Só nélkül viszont továbbra is lágy marad, mert magasabb hőmérséketlen sűrűsödik össze, mint a sárgája.

• Miért kell meggyúrni a tésztát?
Mert gyúrás során a liszt részecskét elkülönülnek egymástól, és szinten úsznak a tésztában (akár az algák a vízben) Segítségükkel a massza rugalmas lesz, sütés után pedig kellemesen laza szerkezetű.

• Miért szabad az öntetet csak közvetlenül fogyasztás előtt a salátára tenni?
A saláta (és különösen a leveles saláta) felülete nagyon érzékeny. Készítés közben megsérült, és a hajszálvékony repedéseken át a víz és az ecet befolyik a saláta belsejébe - kiszorítva onnan a levegőt. A levél fénye hamarosan megtörik, és elveszíti friss, zöld színét.

• Miért kell sok olajat tenni a fritőzbe?
Mert a sütnivaló a kevés zsiradékot gyorsan lehűti. Nem alakul ki a ropogós kéreg. A hús-, illetve zöldségdarabok teleszívják magukat zsírral, és ragacsossá válnak. Ha viszont forró a bőséges olaj, jól átsül minden, az étel belseje száraz és zsírszegény marad.A római tál
Természetesen az ókori rómaiakról kapta a nevét az az edény, amelyet ma is római tálnak hívunk. Az agyagedényben történő ételkészítés semmit sem veszített jelentőségéből a hosszú évezredeken keresztül, hiszen praktikusabb, ésszerűbb, technológiát azóta sem találtak ki. Minimális folyadékban vagy saját levükben főnek, párolódnak az ételek, így bennük maradnak az ízanyagok, a vitaminok, az ásványi anyagok.
Cserépedényben sok étel zsiradék nélkül párolható, ugyanakkor a magyaros sertéscsülök is elkészíthető benne. Magyarországon leggyakrabban zöldséges rakott ételek párolására, sütésére használjuk. A világ minden táján készítenek benne egytálételeket, de levesek, sült húsok, sőt még felfújtak előállítására is alkalmas. A reform- és diétás étkek elkészítésének egyik fontos kelléke. További előnye - kezdő háziasszonyok számára különösen fontos -, hogy a sütés, a párolás lassan, fokozatosan következik be, így az ételek nem égnek le benne. A római tálak különböző méretekben kaphatók, a nagyobb méretű, magasabb változatokat például egész szárnyasok sütéséhez használjuk, míg a halakhoz a hosszú, lapos formájúnak vehetjük hasznát. Ideális esetben legalább három tál van a konyhában, egy a halaknak, egy a felfújtaknak, és egy a többinek. ha csak egy edényünk van, és például halat készítettünk benne, használat után ecetes vízzel mossuk ki, és rövid ideig ecetes vízben is áztathatjuk. (Az ecetes víz eltünteti a hal szagát!) Jól öblítsük ki, és tároljuk száraz, szellős helyen.

Hogyan használjuk a cserépedényt?
•Kizárólag sütőben. Nyílt lángra vagy főzőlapra tenni nem szabad.
•Használat előtt mindig áztassuk be, majd a recept szerint rakjuk bele az alapanyagokat.
•csak hideg sütőbe szabad betenni, különben elpattanhat. Fokozatosan kapcsoljunk feljebb, a kellő hőmérsékletig, hogy az edény ne egyszerre melegedjen fel.
•Az általános sütési hőmérséklet 200-220 °C fok, ami a gázsütő 4-5-ös fokozatának felel meg.
•Lefedéshez ne használjunk fóliát, a tál teteje tökéletesen megfelel, nem záródik szorosan, hogy a fölösleges gőz el tudjon távozni.
•Ha azt szeretnénk, hogy az étel teteje szépen megpiruljon, a sütés befejezése előtt 15-20 perccel vegyük le a fedelét.
•Főzés vagy párolás közben soha ne hideg vagy forró vizet öntsük a tálba, mindig csak langyosat.
•A sütőből kivett forró edényt ne tegyük hideg kőre vagy alátétre, mert szétpattanhat.
•Használat után forró vízzel mossuk ki, ha szükséges, használhatunk ki egy kis mosogatószer, de utána alaposan öblítsük ki.
•Súrolószert ne használjunk a tisztításához, mert eltömíti a pórusait, inkább dörzsiszivaccsal vagy kefével mossuk tisztára.A konyha

BAB
- bokros- és karósbab nagyobb terméshozama, ideális vegyes kultúrák
A bokrosbab egyáltalán nem fejlődik borsó, kömény, fokhagyma, metélőhagyma, vöröshagyma közelében, ellenben nagyon jól viselik egymást a borsfűvel, kaporral, uborkával, burgonyával, karalábéval, fejes salátával, tépősalátával, hónapos retekkel, céklával, retekkel, rebarbarával, kelbimbóval, zellerrel vagy paradicsommal.
Ha nem engedjük magasra nőni a karósbabot, hanem a kb. 1 m magas növényt oldalt kikötjük, akkor nagyobb lesz a hozama.
A karósbab jól fejlődik uborka, káposztafélék, fejes saláta, kukorica, retek,
zeller, spenót mellett, ne ültessük viszont borsó, fokhagyma, cékla,
metélőhagyma vagy vöröshagyma közelébe.

DIÓ
- felfrissítése
Szükséges: tej, víz, tál.
A dió tél végén is jóízűvé varázsolható, ha néhány órára tejbe áztatjuk, majd
jól lecsepegtetjük és megszárítjuk.

ÉDESSÉGEK
- csokoládé egyszerű olvasztása
Szükséges: meleg víz.
Meleg vízfürdőben, kevés vízzel elkeverve könnyen felolvaszthatjuk az összetört
csokoládét.
- krémek bőrösödésének megelőzése
Szükséges: fólia.
Az otthon főzött krémek teteje nem bőrösödik meg, ha a tálat azonnal fóliával
letakarjuk, és a fóliát csak a krém kihűlése után vesszük le.
- torták egyszerű szeletelése
Szükséges: forrásban levő víz, kés.
A tortákat könnyen felszeletelhetjük, ha a kést vágás előtt forró vízbe
mártjuk, de számolnunk kell azzal, hogy a kés éle tönkremegy a forró víztől.

ÉLESZTŐ
- friss marad
Szükséges: alkohol, textildarabka.
Sokáig friss marad az élesztő, ha alkoholba mártott textíliába csavarjuk.

ÉTELEK
- ételek egyszerű melegen tartása
Szükséges: alufólia.
Ha a sütőben melegen tartott ételeket alufóliával takarjuk le, akkor a tetejük
sem szárad ki.
- elsózott ételek kijavítása
Szükséges: almaecet, cukor.
Néhány csepp almaecettel és ugyanannyi cukorral semlegesíthetjük az ételek túl sós ízét.
Szükséges: félbevágott, nyers burgonya.
Ha túl sósra sikerült ételekbe fél nyers burgonyát főzünk, ismét jóízű lesz az
étel.
- ételek zsírtalanítása
Szükséges: itatós vagy papírszalvéta, vagy salátalevél.
A zsírfoltokat úgy távolíthatjuk el, ha a mártások stb. tetején itatóst,
papírszalvétát vagy salátalevelet húzunk el.
Szükséges: jégkocka, konyharuha.
Ha egy konyharuhába jégkockát teszünk és ezzel végigsimítunk a leves tetején, felszívja a zsírt.
Szükséges: hideg víz, konyharuha.
Ha egy hideg vízzel benedvesített konyharuha fölött rázzuk a serpenyőt, akkor
megszűnik az étel zsírossága.
- leégett ételek „megmentése”
Szükséges: hideg víz, fazék.
A leégett ételeket "megmenthetjük", ha a főzőedényt anélkül, hogy tartalmát
megkevernénk, néhány percre hideg vízbe állítjuk, majd az ételt másik edénybe
átszedjük.
- savanyú íz kijavítása
Szükséges: tej, cukor.
Ha túl savanyú lett az étel, tegyünk hozzá egy kevés enyhén cukrozott tejet.
- túl édes íz kijavítása
Szükséges: citromlé.
A túl édesre sikerült ételekhez adjunk néhány csepp citromlét, amely megköti a
cukrot.

FAGYLALT
- élvezhetőbb a fagylalt
A mélyhűtött fagylalt élvezhetőbb lesz, ha tálalás előtt kb. 1 órával kivesszük
a mélyhűtőből, és a hűtőszekrénybe tesszük át.
- fagylalt kiborítása a formából, szeletelése
Szükséges: langyos víz.
Ha a tartót rövid időre langyos vízbe tesszük, utána könnyen kiborítjuk a
fagylaltot a formából.
Szükséges: forró víz, kés.
Ha a kést többször forró vízbe mártjuk, akkor egyszerűen szeletelhetjük a
fagylaltot, de számolnunk kell azzal, hogy a forró víz a kés élét gyorsan
tönkreteszi.

GESZTENYE
- egyszerű hámozása
Szükséges: lobogó víz, kés.
A gesztenyét könnyen meghámozhatjuk, ha megmossuk, és a pereme mentén egy keskeny csík héjat levágunk. Adagonként lobogó vízben kb. 6 percig főzzük és forrón hámozzuk.

GYÜMÖLCSÖK
- alma tárolása
Szükséges: víz, hagyma.
Az alma sokkal tovább tárolható, ha száraz hagymaszeletekből készített főzettel megpermetezzük. A hagymaíz néhány héten belül elmúlik.
- banán frissen tartása
Szükséges: befőttesüveg.
Ha a hámozatlan banánokat egy befőttesüvegben egymás mellé állítjuk, s jól
lefedjük, akkor tovább frissek maradnak. A banán nem bírja az alacsony
hőmérsékletet. Ne tegyük hűtőszekrénybe!
- citrom gazdaságos felhasználása
Szükséges: mélyhűtő.
Ha előbb a gyümölcs héját használtuk fel, akkor a levét a jégkockatartóban
megfagyaszthatjuk a mélyhűtőben.
- déligyümölcsök érlelése
Szükséges: mélyhűtő.
Mélyhűtéssel a kemény héjú déligyümölcsök puhák és érettek lesznek.
- dinnyék ízének javítása
Szükséges: só.
Ha a dinnyeszeleteket kissé megsózzuk, sokkal jobb ízük lesz.
- földieper nem okozhat csalánkiütést
Szükséges: cukor, tej vagy tejszín.
Az eper nem okoz csalánkiütést, ha enyhén cukrozva, tejszínhabbal vagy tejjel
fogyasztjuk.
- narancs és citrom frissen tartása
Szükséges: selyempapír.
A déligyümölcsök tovább eltarthatók, ha egyenként selyempapírba csomagoljuk őket.
Szükséges: tányér, hűtőgép.
A felvágott citrom tovább megtartja C-vitamin-tartalmát, ha vágott felével egy
tányérra borítjuk, és így tesszük a hűtőszekrénybe.
- narancs- és citromhéj megőrzése
Szükséges: cukor.
A citromot és narancsot vékonyan meghámozzuk és a héjat "zörgőre" szárítjuk, kávédarálón megőröljük, cukorral elkeverjük. Édes süteményekbe, krémekbe használjuk fel.
- őszibarackbefőtt ízesebb lesz
Szükséges: őszibarack magja.
Az őszibarackbefőtt ízesebb lesz, ha az üvegbe egy-két szem őszibarackmagot teszünk.
- több lé, könnyebb hámozás
Szükséges: sütő vagy forró víz.
A vastag héjú gyümölcsökből - narancsból, citromból stb. - több levet nyerünk,
ha kifacsarás előtt rövid időre meleg sütőbe vagy forró vízbe tesszük.
Szükséges: forrásban levő és hideg víz.
A vékony héjú gyümölcsöket - barack, szilva stb. - könnyű meghámozni, ha néhány másodpercre forrásban levő vízbe tesszük, majd hideg vízzel leöblítjük.

GYÜMÖLCSKÉSZÍTMÉNYEK
- alma ideális elkészítése
Szükséges: só.
Ha almát főzünk, és a vízbe kevés sót teszünk, akkor a gyümölcs nemcsak
ízletesebb lesz, hanem gyorsabban is puhul meg.
- alma, mutatósabb
Szükséges: vaj vagy olaj.
A sült alma mutatós lesz, ha sütés előtt vajjal vagy olajjal kenjük be.
- aszalt szilva jobb ízű
Szükséges: teafőzet.
Az aszalt szilva jobb ízű lesz, ha nem vízben, hanem teafőzetben áztatva
puhítjuk meg.
- kandírozott gyümölcsök
Ha a gyümölcs és a cukor keverékét csak lassan melegítjük, akkor gyorsabban
zselésedik meg a kandírozott gyümölcs.
Szükséges: vaj.
Ha a kandírozott gyümölcs befőzésekor 1-2 vajdarabot adunk hozzá, akkor nem képződik hab.
Szükséges: pálinka.
A kandírozott gyümölcs nem penészedik meg, ha a forró betöltés után egy adag pálinkát öntünk a gyümölcsre, az üveg peremét pedig kevés kandírozott
gyümölccsel bekenjük, hogy az üveg hermetikusan záródjék.
- lekvár kifutásának megelőzése
Szükséges: vaj.
Ha befőzéskor egy darab vajat teszünk az edénybe, akkor nem fut ki a dzsem vagy a lekvár.
- mazsola és szerecsendió puhítása
Szükséges: rum vagy bor, vagy vízzel hígított citromlé, vagy cukorszirup.
Ha a beszáradt mazsolát és szerecsendiót 1/2 órára rumba, borba, hígított
citromlébe vagy cukorszirupba tesszük, akkor puhák és rendkívül jó ízűek
lesznek.
- mazsola és szerecsendió sütéshez való felhasználása
Szükséges: liszt, konyharuha.
A mazsola és a szerecsendió nem süllyed le a forma aljára és nem lapul szét, ha beáztatás után jól megszárítjuk, lisztben megforgatjuk, s csak a sütés végén
adjuk hozzá a tésztához.
- mazsola tárolása
Szükséges: reszelt narancshéj vagy reszelt citromhéj.
A reszelt narancs- vagy citromhéjjal tárolt mazsola jobb ízű.
- színének megőrzése
Szükséges: citromlé, víz.
A gyümölcs színe nem változik meg hámozás után, ha citromos vízbe áztatjuk. Ha pürét készítünk belőle, néhány csepp citrommal keverjük össze.

HAGYMA
- ízletes elkészítése
Szükséges: ecet vagy vörösbor.
Az ecetben vagy vörösborban főtt hagyma ízletesebb és könnyen emészthető.
- könnyezés nélküli szeletelése
Szükséges: hűtőszekrény vagy mélyhűtő.
- A hagyma szeletelésekor nem könnyezünk, ha a hagymát hideg helyen tartjuk
(esetleg jól záródó edényben, a hűtőszekrényben),
- felszeletelés előtt a hagymát néhány percre betesszük a mélyhűtőbe.
- ropogósra sütése, erejének csökkentése
Szükséges: liszt.
A hagymakarikák rendkívül ropogósak lesznek, ha sütés előtt kevés lisztben
megforgatjuk őket.
Szükséges: forrásban levő víz.
Ha a felszeletelt hagymát rövid időre forrásban levő vízbe tesszük, veszít
erejéből.
- tárolása, félbevágva
Szükséges: vaj vagy só.
A felvágott hagyma tovább eltartható, ha vágási felületét vajjal kenjük be vagy
besózzuk, és a hagymát alufóliába csomagolva a hűtőszekrényben tároljuk.

HAL
- fagyasztott hal elkészítése
Szükséges: tej.
Ha a fagyasztott halat tejben engedjük ki, sokkal jobb íze lesz.
- halpikkelyek egyszerű eltávolítása
Szükséges: forró víz.
Könnyebben szabadíthatjuk meg a halat pikkelyeitől, ha rövid időre forró vízbe
merítjük.
- ízének enyhítése
Szükséges: ecet vagy citromlé.
Ha a halat elkészítés előtt ecettel vagy citromlével bedörzsöljük, nemcsak a
halíz enyhül, hanem a hal sem esik olyan könnyen szét forgatáskor.
- tárolása
Szükséges: borecet, konyharuha.
Ha a halat nem tudjuk azonnal elkészíteni, akkor borecettel átitatott
konyharuhába tekerve tároljuk a hűtőszekrényben.

HÚSOK
- birkahús ízének feljavítása
Szükséges: mustár vagy fél hagyma.
A birkahúsnak nem lesz olyan erős szaga, és jobb ízű lesz, ha - miután
megborsoztuk és megsóztuk -, vékonyan bekenjük mustárral vagy egy félbevágott hagymával.
- bundázása
Szükséges: olaj.
Ha bundázáskor a felvert tojásba egy kevés olajat keverünk, jobban tapad rá a
morzsa.
- az egybensült vagdalt nem ég oda
Szükséges: vékonyra szeletelt szalonna.
Ha a serpenyőbe vékonyra szelt szalonnacsíkokat teszünk, és a vagdalthús-cipót erre fektetjük, az alja nem ég oda.
- egyszerű panírozása
A panírozás nem pereg le, ha a húst kevéssel sütés előtt fűszerezzük be és
panírozzuk.
- főtt hús ízesebb, puhább lesz
Szükséges: ecet.
A főtt hús ízletesebb és puhább lesz, ha a vízbe egy kevés ecetet öntünk.
- főtt hús színének megőrzése, szaftossá és puhává tétele
Ha a főtt húst a húslében tároljuk, akkor a hús nem sötétedik meg és nem szárad ki.
Szükséges: só, forrásban levő víz.
Ha az enyhén megsózott főtt húst forrásban levő vízbe tesszük, akkor a hús jó
szaftos lesz.
- az inas hús megpuhítása
Szükséges: ecet.
Az inas hús megpuhul, ha 2-3 evőkanálnyi ecettel főzzük.
Szükséges: ecet, olaj.
Ha az idősebb állatok húsát néhány órára ecet és olaj keverékébe tesszük, a hús puhább lesz.
- karaj, szegy, steak helyes fűszerezése
A steaket és minden úgynevezett "rövid ideig sült húst" csak sütés vagy
grillezés után szabad fűszerezni, különben kemény és száraz lesz a hús, nem
pedig ropogós.
- a máj puha lesz
Szükséges: tej vagy tejszín.
A máj puha lesz és szép világos marad, ha sütés előtt tejszínben forgatjuk meg,
vagy 1-2 órára tejben áztatjuk.
- a nyers hús könnyebben válik le a papírról
Szükséges: meleg folyóvíz.
A nyers hús könnyen leválik a csomagolópapírról, ha rövid ideig az egészet
folyó meleg víz alá tartjuk.
- pikáns marhasült
Szükséges: mustár.
Ha a marhasültet a felhasználás előtti este kevés mustárral bekenjük, pikánsabb ízű lesz.
- raguk elsózásának megszüntetése
Szükséges: reszelt, nyers burgonya.
Megszűnik az elsózott íz, ha a raguhoz egy reszelt, nyers burgonyát adunk.
- ropogós libasült
Szükséges: hideg sör vagy sós víz.
Ha a libasültet a sütési idő vége előtt kevéssel, hideg sörrel vagy sós vízzel
locsoljuk meg, akkor rendkívül ropogós lesz.
- ropogós és szaftos sültek
Szükséges: cukor.
Mindenféle sült gyorsan barnul meg és ropogósabb lesz, ha sütés közben egy
kevés cukorral szórjuk meg.
- sötét és ízletes húsleves
Szükséges: szárított gomba.
A túl világosra sikerült húsleves sötétebb és jobb ízű lesz, ha szárított
gombát főzünk benne.
- sültek levének jobb ízhatása
Szükséges: alma.
Ha sültek készítésekor egy almaszeletet teszünk a serpenyőbe, akkor pikáns ízű lesz a pecsenyelé.
Szükséges: citromlé.
Finomabb lesz a pecsenyelé, ha a sütés befejezése után citromlét csepegtetünk bele.
- sültek szeletelése és melegítése
Szükséges: alufólia.
Még az erősen megsült hús is jól szeletelhető, ha pár percre alufóliába
tekerjük.
Szükséges: víz.
Ha a sültet vízfürdőben melegítjük, jobban megőrzi az ízét.
- szárnyasok sütése, puhítása
Szükséges: tej, paprika, só.
A szárnyas rendkívül ropogós lesz, ha sütés előtt és párolás közben néhányszor tej, paprika és só keverékével megkenjük.
Szükséges: citromlé.
A szárnyasok húsa puhább lesz, ha elkészítés előtt citromlével bekenjük.

HÚSKÉSZÍTMÉNYEK
- kolbászok frissen tartása, bőrük eltávolítása
Szükséges: só, víz.
Nem alakul ki penész a kolbászokon, ha tömény sós vízzel egészen vékonyan
bekenjük őket.
Szükséges: vaj vagy olaj.
Ha a kolbászok vágási felületét vajjal vagy olajjal kenjük be, akkor nem
száradnak ki és színüket is megőrzik.
Szükséges: hideg folyóvíz.
A hideg folyóvízzel leöblített kolbászok bőrét könnyebb lehúzni.
- sonka frissen tartása
Szükséges: nyers tojásfehérje.
Ha a sonka vágási felületét nyers tojásfehérjével kenjük be, tovább marad
friss.
Szükséges: hideg tej.
Azok a sonkaszeletek, amelyek ugyan még frissek, de kissé megszáradtak,
visszanyerik eredeti állapotukat, ha fél órára hideg tejben áztatjuk őket.
- sütni való kolbász kipukkadásának megelőzése
Szükséges: forrásban levő víz.
A sütni való kolbász nem pukkad ki, ha sütés előtt forró vízzel leforrázzuk,
jól letöröljük és fedetlen serpenyőben sütjük ki.
Szükséges: tej, villa.
Ha a sütni való kolbászt egy-két percre tejbe tesszük és néhány helyen villával
megszurkáljuk, sütéskor nem pukkad ki.
- szalámi frissen tartása
Szükséges: szelet szalonna.
A szalámi friss marad, ha a vágási felületére egy darab szalonnát kötözünk, és
zsírpapírba tekerve hűtőszekrénybe tesszük.
- szalonnák ideális sütése és szeletelése
Ha a szalonnaszeleteket sütés közben villával többször szurkáljuk, akkor nem
csúszkálnak.
Szükséges: konyhai olló, mélyhűtő.
Ha a szalonnát rövid időre betesszük a mélyhűtőbe, akkor egy konyhai ollóval
könnyen készíthetünk belőle szalonnakockákat.

KÁVÉ
- régi kávé ízének javítása
Szükséges: kávédaráló.
A régebbi kávé íze ismét jó lesz, ha újra megdaráljuk a kávédarálón.

KEKSZ
- frissen tartása
Szükséges: alma.
Ha egy tisztára mosott, jól megszárított almát teszünk a tartódobozba, az apró
kekszek hosszabb ideig frissek és ropogósak maradnak.
- ropogós lesz
Szükséges: sütő.
A még friss, de megpuhult keksz megint ropogós lesz, ha néhány percre meleg
sütőbe tesszük.

KENYÉR
- felfrissítése
Szükséges: víz, konyharuha.
A régi kenyér friss és puha lesz, ha rövid időre nedves konyharuhába csavarjuk, majd a sütőben átsütjük.
- tárolása
Szükséges: alufólia, kendő.
A kenyér hosszabb ideig friss marad, ha a vágott részt alufóliával befedjük és
az egészet kendőbe csavarjuk.
Szükséges: kockacukor.
Ha néhány szem kockacukrot teszünk a kenyértartóba, nem penészedik meg olyan gyorsan a kenyér. (A cukrot időnként ki kell cserélni!)

LISZT
- csomósodásának megelőzése
Szükséges: só.
Ha a lisztet egy kissé megsózzuk, nem csomósodik meg, amikor a vízzel
összekeverjük.
- ideális tárolása, egyenletes barnulása
Szükséges: vászonzsák.
Nagyobb mennyiségű lisztet egy levegős helyen felakasztott vászonzsákban
tárolhatunk a legjobban.
Szükséges: alufólia, sütő.
A barnamártáshoz szükséges liszt keverés és zsír nélkül egyenletesen barna
lesz, ha alufólián a forró sütőbe tesszük.

MAJONÉZ
- színének erősítése, sűrítése és hígítása
Ha a majonézkészítés végén teszünk bele sót, szebb színe lesz.
Szükséges: forró víz.
Az összefutott majonéz "megmenthető", ha azonnal kevés forró vizet keverünk hozzá.
A majonéz nem fut össze, ha minden hozzávalónak egyforma a hőfoka.
Szükséges: citromlé.
A majonézt kevés citromlével könnyen hígíthatjuk.

MANDULA
- tisztítása, fehérségének megőrzése
Szükséges: forrásban levő víz, kés.
A mandula úgy hámozható meg a legkönnyebben, ha leforrázzuk és azonnal
lecsepegtetjük. Az így megpuhított héjat könnyen lehúzhatjuk.
Szükséges: hideg víz, sütő.
Ha a mandulát hámozás után azonnal hideg vízbe tesszük és megszárítjuk, szép fehér marad.

MÉZ
- méz újraolvasztása
Szükséges: meleg víz.
Meleg vízfürdőben ismét felolvasztható a beszáradt méz anélkül, hogy
hatóanyagait károsodás érné. (Sose melegítsük közvetlenül.)

MUSTÁR
- kiszáradásának megakadályozása
Szükséges: szeletelt citrom.
Ha a mustárt pohárban egy szelet citrommal lefedve tartjuk, nem szárad ki, és
megőrzi aromáját.
Szükséges: ecet vagy fehérbor, olaj, cukor.
A kiszáradt mustárt újra felhasználhatjuk, ha kevés ecettel vagy fehérborral,
olajjal és csipet cukorral addig keverjük, amíg ismét krémszerű lesz.

PORCUKOR
- csomósodásának megszüntetése
Szükséges: kávédaráló.
Csomómentes lesz a porcukor, ha néhány másodpercig kávédarálóban daráljuk.

RIZS
- összeragadás megakadályozása
Szükséges: olaj.
Ha néhány csepp olajat teszünk a főzővízbe, nem ragad össze a rizs.
- tejberizs lazítása
Szükséges: felvert tojásfehérje.
Ha a kész tejberizsbe néhány evőkanálnyi felvert tojásfehérjét keverünk, lazább és ízletesebb lesz a rizs.

SAJT
- egyszerű reszelése, ízének javítása
Szükséges: olaj vagy mélyhűtő.
A kemény és puha sajtok könnyen reszelhetők, ha először megfagyasztjuk őket, vagy a reszelőt jól megkenjük olajjal.
- sajtfondue hibáinak kijavítása
Szükséges: meleg fehérbor.
Ha a fondue túl vastag lett, akkor állandó kavarás mellett megmelegített
fehérbort adunk hozzá.
Szükséges: burgonyaliszt, fehérbor, citromlé.
Ha a fondue szétesik, akkor gyors kavarás mellett kevés fehérborban és pár
csepp citromlében elkevert burgonyalisztet adunk hozzá.
- tárolása, frissességének megőrzése és felfrissítése
Szükséges: borral átitatott konyharuha.
Ha borral átitatott konyharuhába tekerjük a sajtot, nem keményedik meg, sőt még ízletesebb is lesz.
Szükséges: vaj.
A sajtok vágófelülete nem szárad ki, ha vékonyan bekenjük vajjal.
Szükséges: aludttej.
A kiszáradt sajt megint friss lesz, ha néhány napra aludttejbe áztatjuk.

SALÁTA
- salátalé csípősségének enyhítése
Szükséges: kis darab kenyér.
Ha a salátalé túl csípős lett, néhány percre tegyünk bele egy kis darab
kenyeret. Ez felszívja a felesleges ecetet.


- csomósodás megelőzése
Szükséges: rizsszemek.
Ha a sótartóba rizsszemeket teszünk, nem lesz nedves és csomós a só.

SÜTEMÉNYEK
- elválasztása a formától
Szükséges: víz, konyharuha.
Ha a sütemény, kuglóf nem akar elválni a formától, akkor kb. 3 percre tegyünk
egy nedves konyharuhát a még forró forma alá, majd azután rántsuk ki a tésztát.
- fánkok lazábbá tétele
Szükséges: sör vagy szénsavas ásványvíz.
A fánkok rendkívül lazák lesznek, ha víz helyett sört vagy szénsavas
ásványvizet használunk.
- a kelt tészta frissen tartása, szépítése
Szükséges: egy főtt burgonya.
Az élesztős tésztából készített sütemény tovább friss marad, ha a tésztához egy előző nap megfőzött burgonyát adunk.
- kelt tészta magasabb és lazább lesz
Szükséges: víz, konyharuha.
Ha a kelt tésztához valókat enyhén felmelegítve dolgozzuk össze és a tésztát
keléskor nedves konyharuhával takarjuk le, akkor magasabb és lazább lesz a
tészta.
Szükséges: olaj.
Ha a kelt tésztához a dagasztás legvégén egy kevés olajat adunk, akkor a tészta simább lesz.
- kelt tészta sütése
Szükséges: víz, tál.
A kelt tészta szebb lesz, ha a sütőbe egy tűzálló tálban vizet teszünk.
- a mézeskalács csillog
Szükséges: tojássárgája, ecset.
Ha a mézeskalács tetejét a sütés után azonnal megkenjük tojássárgájával, szép fényes lesz.
- omlós tészták puhítása
Szükséges: tojássárgája, porcukor.
Ha a nyers omlós tészta nem áll össze, töredezik, ismét formálható lesz, ha egy
tojássárgáját kevés porcukorral összekeverünk és a tésztával összegyúrjuk.

TEA
- aromájának megőrzése
A teát lefedve forrázzuk le, különben aromája nagy részét elveszíti.
A teát ne szűrjük fémszűrőn, jobb a műanyag szűrő.

TEJ
- frissességének megőrzése
Szükséges: cukor.
Ha a tejet kevés cukorral (literenként egy csapott evőkanálnyival) forraljuk
fel, akkor néhány napig friss marad és nem megy össze.

TEJSZÍNHAB
- a tejszínhab hamarabb megkeményedik
A tejszínhab hamarabb kemény lesz, ha a tejszín és az edény, amelyben
felverjük, egészen hideg. (Legjobb, ha betesszük a hűtőszekrénybe.)
Szükséges: ecet vagy citromlé.
Ha a tejszínhab nem akar felverődni, 1-2 csepp ecetet vagy citromlét adunk
hozzá.

TÉSZTÁK
- főzése, összeragadásának és kifutásának megelőzése
Szükséges: olaj.
Ha 1-2 evőkanálnyi olajat teszünk a főzővízbe, akkor nem ragad össze és nem fut ki a tészta.
- kezelése, nyújtása
A vékony tésztát könnyen kezelhetjük, ha rácsavarjuk a sodrófára és óvatosan
rágörgetjük a sütőlapra.
Szükséges: étolaj.
Ha kevés étolajjal kenjük be a kezünket, nem ragad rá a tészta.
Szükséges: csipetnyi só.
A tészta jobban megkel, ha csipetnyi sót adunk hozzá.

TOJÁS
- főtt és nyers tojások megkülönböztetése
A főtt és nyers tojásokat úgy különböztetjük meg, hogy egy sima lapon
megforgatjuk őket. A főtt tojás szabályosan forog, a nyers viszont nem.
- főtt tojás megtisztítása
Szükséges: hideg víz.
Ha a kemény tojást hideg vízzel hűtjük le, akkor könnyebb meghámozni.
- főzése
Szükséges: gombostű vagy tojáskihúzó.
A tojásfehérje kevésbé reped meg, ha főzés előtt a tojást a tompa végén
gombostűvel vagy tojáskihúzóval megszúrjuk.
Szükséges: ecet vagy só.
A már megrepedt tojás sem fut ki, ha kevés ecetet vagy sót teszünk a főzővízbe.
- frissesség megállapítása
Ha megrázzuk a tojást, s annak belseje alig mozog, akkor friss tojásról van
szó. Szükséges: só, víz, tál.
"Úszópróbával" is megállapítható, hogy friss-e a tojás: a nyers tojásokat sós
vízbe tesszük. A friss tojások lesüllyednek az edény fenekére, az öregebb
tojások a felszínre emelkednek.
- húsvéti tojás
Szükséges: szalonnabőr.
Ha a húsvéti tojásokat bekenjük szalonnabőrrel, akkor nemcsak szép csillogóak lesznek, hanem tovább frissek is maradnak.
- tárolása
Szükséges: meleg víz.
A kartonhoz tapadó tojásokat mártsuk rövid időre meleg vízbe, s akkor elválnak a tartótól.
Szükséges: szalonnabőr.
A tojások tovább frissek maradnak, ha héjukat szalonnabőrrel bekenjük.
- a tojásfehérje kiadósabb, keményebb
Szükséges: hideg víz.
Ha a fehérjéhez tojásonként egy kiskanálnyi hideg vizet öntünk, és úgy verjük
fel, több tojáshab keletkezik.
Szükséges: só vagy citromlé.
A tojásfehérje hamarabb megkeményedik, ha csipetnyi sót vagy 1-3 csepp
citromlét adunk hozzá.
- tojássárgája és -fehérje egyszerű szétválasztása
Szükséges: tölcsér.
A friss tojássárgája és -fehérje könnyen elválik egymástól, ha az egész tojást
tölcsérbe ütjük. A fehérje ugyanis előbb csorog le.
- a tojássárgája tárolása, színének erősítése
Szükséges: olaj vagy víz.
A tojássárgáját olajban vagy vízben több napig is eltarthatjuk.
Szükséges: tej.
A tojássárgáját egy csészében egy kanál tejjel leöntve szintén frissen
tarthatjuk, ha hűtőszekrénybe tesszük.
Szükséges: tej.
Ha a sütemények megkenésére használt tojássárgájához kevés tejet adunk, akkor szép fényes lesz a sütemény.

TORTÁK
- gyümölcstorta puhaságának megelőzése
Szükséges: felvert tojásfehérje.
Ha sütés előtt felvert tojásfehérjével kenjük meg a sütemény tetejét, akkor a
később rátett gyümölcsöktől sem ázik fel a tészta.

ZÖLDSÉGEK
- bab színének megőrzése
Szükséges: cukor.
Ha a főzővízbe kevés cukrot teszünk, a zöldbab megőrzi friss színét.
- borsó színének és alakjának megőrzése
Szükséges: cukor.
A zöldborsó megőrzi eredeti színét, ha kevés cukrot teszünk a főzővízhez.
- burgonya, burgonyafőzés
Szükséges: ecet.
Ha a főzővízhez kevés ecetet adunk, akkor kevésbé fő szét a burgonya.
Szükséges: konyharuha.
Ha a főtt burgonyát nem tudjuk azonnal tálalni, akkor konyharuhával fedjük le,
hogy lisztes és száraz maradjon.
- burgonya ízének javítása
Szükséges: ecet.
Ha a főzővízbe kevés ecetet teszünk, akkor a régi burgonya is jóízű lesz, és
kevésbé fő szét.
Szükséges: tej.
A főtt burgonya rendkívül finom, ha a sós vízbe kevés tejet öntünk.
- burgonya tárolása és elkészítése
Ha a burgonyát gyümölcsökkel tároljuk egy helyiségben, kevésbé csírázik.
- burgonyapüré simábbá és levegősebbé tétele
Ha a forró tejjel való összekeverés előtt vajjal vagy margarinnal keverjük el a
burgonyát, akkor simább lesz a burgonyapüré.
Szükséges: sütőpor.
A burgonyapüré nagyon finom lesz, ha kevés sütőport adunk hozzá.
- elszíneződésének megszüntetése
Szükséges: só.
A padlizsán enyhén keserű íze csökken, ha felszeletelve megsózzuk és állni
hagyjuk.
Szükséges: citromlé.
A padlizsán jobb ízű és nem színeződik el, ha jól becitromozzuk.
- felfrissítése és a minőségromlás elkerülése
Szükséges: ecet vagy só, vagy citromlé, hideg víz.
A fonnyadt zöldségek és saláták újra frissek lesznek, ha hideg, enyhén ecetes,
sós vagy citromlés vízbe mártjuk, lecsepegtetjük, majd kis időre lefedve állni
hagyjuk őket.
- fokhagyma ízhatásának növelése, csökkentése
Szükséges: só, kés.
Ha a fokhagymagerezdeket szétmorzsoljuk (soha ne vágjuk!), kevés sóval
megszórjuk és késsel szétdörzsöljük, akkor nagyobb ízhatást fejtenek ki.
Ha kivágjuk a fokhagymagerezd középső részéből a zöld részt, csökken a szaga.
Szükséges: sós víz.
Ugyancsak csökken a fokhagyma erős szaga, ha pár percig sós vízbe áztatjuk,
majd ezután tesszük az ételbe.
- gomba tárolása, ízének megőrzése
Szükséges: papírtányér.
Papírtányérban friss marad a gomba a hűtőszekrényben.
Szükséges: citromlé.
Néhány csepp citromlé intenzívebbé teszi a gomba ízét és gátolja a
színváltozást.
- gomba tisztítása és szeletelése
Szükséges: folyóvíz, szivacs.
Víz alatt és szivaccsal tisztítható legkönnyebben a gomba.
(Soha ne hagyjuk a gombát vízben!)
Szükséges: 1 tojásszeletelő.
A friss gombát tojásszeletelővel könnyen szeleteljük.
- hónapos retek frissen tartása, felfrissítése
Szükséges: hideg víz.
A hónapos retek friss marad, illetve visszanyeri frissességét, ha megfordítva,
leveleivel hideg vízbe tesszük.
- kakukkfű ízhatásának növelése
A szárított kakukkfű ízhatása körülbelül háromszorosa a frissnek.
Ha a szárított kakukkfüvet ujjunk között morzsoljuk szét, teljes ízhatását
kifejti.
- karfiol színének megőrzése, ízének javítása
Szükséges: száraz kenyér vagy citromlé.
A karfiol megtartja eredeti színét, ha főzővizébe egy darab száraz kenyeret
vagy citromlét teszünk.
- kelbimbó elszürkülésének megelőzése, ízének javítása
Ha a kelbimbót csak röviddel tálalás előtt sózzuk meg, nem szürkül el.
Ha főzés közben nem fedjük le az edényt, kevesebbet veszít színéből a kelbimbó.
Szükséges: cukor.
Enyhül az íze, ha kevés cukrot teszünk a kelbimbó főzővizébe.
- kukorica színének és ízének javítása
Szükséges: citromlé.
A kukorica megőrzi eredeti színét és jobb ízű lesz, ha a főzővízbe néhány csepp citromlét teszünk.
Ha a főzőedényt a kukoricacső puha, zöld leveleivel béleljük ki, ízletesebb
lesz a kukorica.
- lencse világos színének megőrzése
Szükséges: hámozott, nyers burgonya.
Főzéskor a lencse megőrzi eredeti színét, ha néhány hámozott, nyers burgonyával együtt tesszük fel.
- metélőhagyma szeletelése, felhasználása
Szükséges: konyhai olló.
Konyhai ollóval egyszerűen felvágható a metélőhagyma, s a leve sem vész így el.
(Ne vágjuk késsel a metélőhagymát!)
A metélőhagyma teljes aromáját megőrzi, ha felvágása után azonnal
felhasználjuk, s a főtt ételekbe csak a főzés legvégén tesszük bele.
- paradicsom felfrissítése, egyszerű hámozása
Szükséges: hideg víz.
A puha paradicsom ismét kemény lesz és jól szeletelhető, ha kis időre hideg
vízbe tesszük.
Szükséges: forró víz, kés.
Ha a paradicsomot néhány helyen bevágjuk és rövid időre forró vízbe tesszük,
könnyen hámozható lesz.
- paradicsom formájának megőrzése, könnyű hámozása
Ha a sütőben párolt paradicsomot csak röviddel tálalás előtt fűszerezzük,
kevésbé esik össze.
Szükséges: forró víz.
A paradicsomot könnyen lehámozhatjuk, ha hirtelen forró vízbe tesszük. Így a
héját hegyes késsel könnyűszerrel lehámozhatjuk.
- paradicsommártás ízének javítása
Paradicsommártás készítésekor hámozzuk meg a paradicsomot, mert a bőre
emészthetetlen.
Szükséges: cukor.
Ha erősíteni akarjuk a paradicsomos ételek ízét, adjunk hozzá csipetnyi cukrot.
- paprika tárolása, szórása, ízhatása
A paprikát sötét és száraz helyen a legjobb tárolni.
Szükséges: néhány rizsszem.
A paprikát sokkal könnyebb szórni, ha néhány rizsszemet teszünk a szóródobozba.
Az étel nem lesz keserű, s a paprika mind aromáját, mind színét megőrzi, ha a
fűszert meleg (de nem forró!) zsírral keverjük össze.
- petrezselyem felfrissítése
Szükséges: meleg víz.
Ha a fonnyadt petrezselymet fél órára forró vízbe tesszük, ismét friss lesz.
- sárgarépa előkészítése, ízének javítása
Szükséges: cukor.
A párolt répa nagyon jó ízű, ha kevés cukrot adunk hozzá.
- sárgarépa színének megőrzése
Ha csak félig tesszük rá a fedőt az edényre, vagy egyáltalán nem fedjük le, a
sárgarépa megőrzi a színét.
- sárgarépa színének megőrzése, helyes tárolása
A sárgarépa hosszabb ideig friss marad, ha zöldjét eltávolítjuk.
- savanyú káposzta ízének javítása
Szükséges: reszelt alma.
A savanyú káposzta nagyon finom, ha kevés reszelt almát adunk hozzá.
- spárga tárolása, íze
Szükséges: ecet vagy só, víz, konyharuha.
A spárga úgy marad a legfrissebb, ha nedves ecetes vagy sós kendőbe csavarva tároljuk a hűtőszekrény zöldségesfiókjában.
Szükséges: cukor.
Ha a spárga vizéhez fél kávéskanálnyi cukrot adunk, biztosan nem lesz keserű a zöldség.
- torma okozta gondok megszüntetése
Szükséges: ecet vagy citromlé.
A torma nemcsak színét őrzi meg, hanem jobb ízű is lesz, ha előkészítés után
ecettel vagy citromlével locsoljuk meg.
Szükséges: mélyhűtő.
Nem könnyezünk, ha a tormát megfagyasztjuk és fagyott állapotban reszeljük le.
- vörös- és fehérkáposzta szeletelése, saláta készítése
Szükséges: jeges víz.
Ha a vörös- vagy fehérkáposztát kb. 1/2 órára jeges vízbe tesszük, akkor
könnyen lehet szeletelni a káposztát.
Szükséges: forrásban levő víz.
A saláta könnyebben emészthető és nem fekszi meg a gyomrot, ha a finomra vágott leveleket rövid ideig forrásban levő vízbe tesszük.
- vöröskáposzta színének erősítése, ízének javítása
Szükséges: ecet vagy citromlé.
A vöröskáposzta szép vörös lesz, ha kevés ecetet vagy citromlét teszünk a
főzőedénybe.
- zeller színének megőrzése, ízének javítása
Ha kevés tejet vagy olajat teszünk a főzővízbe és fedő nélkül főzzük a
zellercsomót, akkor megőrzi fehér színét. (A zellert csak főzés után tisztítsuk
meg.)
Szükséges: ecetes vagy citromos víz.
A zeller jobb ízű és főzés után nem veszti el színét, ha főzés előtt rövid
időre ecetes vagy citromos vízbe tesszük.
Szükséges: reszelt alma.
Ha a zellersalátához kevés reszelt almát teszünk, sokkal jobb ízű lesz.
- zöldpaprika egyszerű hámozása
Szükséges: forrásban levő víz.
A paprika puha héját könnyű lehúzni, ha forrásban levő vízben rövid ideig
átfőzzük, míg a héja leválik. A hámozott paprika könnyebben emészthető.

VAJ
- egyszerű felolvasztása, kenhetővé tétele
Szükséges: meleg víz.
A vaj kenhető lesz, ha vízfürdőben melegítjük.
- egyszerű frissen tartása
Szükséges: só, felforralt víz, tál.
A vaj hosszabb ideig friss marad, ha felforralt sós vízben tartjuk.

vANILIÁS CUKOR
- készítése
Szükséges: vaníliarúd, porcukor, befőttes üveg.
Ha néhány vaníliarudat porcukorral teli, jól záródó üvegbe teszünk, mindig lesz
kéznél otthon vaníliás cukor.

ZSÍR, OLAJ
- az olaj tovább eltartható és jobban adagolható
Szükséges: só.
Ha csipetnyi sót teszünk az olajba, akkor nem lesz zavaros és hosszabb ideig
eltartható.
- spriccelés elkerülése
Szükséges: só.
Ha a serpenyőbe kevés sót szórunk, sütéskor nem spriccel ki a zsír vagy az
olaj.
- újrafelhasználás
Szükséges: gézlap.
A használt olajat ismét felhasználhatjuk, ha egy gézlapon átfolyatjuk.
Szükséges: alma- vagy burgonyaszeletek.
A már nem egészen friss zsírt is felhasználhatjuk: tegyük a zsírt alma- vagy
burgonyaszeletekkel és kevés vízzel a serpenyőbe. Takarékon kavargassuk, amíg az alma- vagy burgonyaszeletek kissé megbarnulnak és a zsír már nem
bugyborékol. Amikor a zsír már csak meleg, öntsük bele a zsírtartóba.

Édesítő szerek

Canderel tabletta (Nutra Sweet)
Hideg és meleg italok készítésére is szolgál. Sütés és főzés közben édesítő hatása csökken, ezért az ételt érdemes ilyenkor utánaédesíteni.
1 tabletta = 1 teáskanál kristálycukor vagy 1 kockacukor (4 gr).

Canderel édesítőpor (Nutra Sweet)
Hideg és meleg édességek (pudingok, gyümölcssaláták, tortakrémek, sütemények) energiaszegény édesítője. Tartósabb főzés vagy sütés során édesítő hatása csökken, célszerű ilyenkor utánaédesíteni.
1 teáskanál por = 1 teáskanál porcukor.

Polisweet folyékony édesítőszer
Főzésálló. Alkalmas bármilyen élelmiszer (ételek, italok, sütemények, befőttek, lekvárok) édesítésére. 8 csepp = 1 mokkacukor = 0,25 ml.

Huxol tabletta
Hideg és meleg italok édesítésére egyaránt alkalmas. 1 tabletta = 1 kockacukor (4,4 gr).

Huxol folyékony édesítőszer
Desszertek, tejes ételek, joghurtok, saláták, levesek, italok, sütemények kalóriaszegény édesítésére.
8 csepp = 1 teáskanál cukor
25 csepp = 1 evőkanál cukor

Sassena
Gazdaságos kávé, tea édesítésére.
1 tabletta = kb. 6 gr cukor

Sacharin tabletta
Hagyományos édesítőszer hideg, meleg folyadékokhoz.
1 tabletta = 2 mokkacukor

Polisett tabletta
Utóíz nélküli, közkedvelt édesítőszer, vagy inkább 2 tablettát használjunk 1 mokkacukor helyett, így kapjuk meg jobban a kívánt ízt.
1 tabletta = 1 mokkacukor

Édes-M
Fiatalok körében ismert, könnyen kezelhető, jó ízű édesítő. Kevert italokhoz is használatos.
1 tabletta = 1 kockacukor vagy egy kávéskanál cukor
Sűrítési eljárások

Rántás
Valamilyen zsiradékot (vaj, olaj, zsír) felolvasztunk és abban lisztet keverünk el. Lassú tűzön a kellő színig (lásd lent) pirítjuk, állandó keverés mellett. Bármilyen anyagot keverünk a rántáshoz, mindig a tűzről levéve tegyük, mert pl. a fűszerpaprika megég és keserű lesz. Meleg rántást mindig hideg, hideg rántást mindig forró folyadékkal engedjünk fel és gyorsan keverjük csomómentesre
• Világos rántás
A felolvasztott zsiradékban a lisztet fehér habzásig hevítjük. Általában világos mártások, krémlevesek sűrítésére használjuk, de alapját képezheti egy-két mártásnak is.
• Zsemlyeszínű rántás
A lisztet a felolvasztott zsiradékban egy közepesen megsült zsemlye színéhez hasonlóra pirítjuk. Általában zöldséglevesek sűrítésére használjuk.
• Magyaros rántás
A felolvasztott zsiradékban finomra vágott vöröshagymát fonnyasztunk (ne pirítsuk meg, mert mire a liszt is megpirul, a hagyma megég!), hozzáadjuk a lisztet és együtt világos barnára pirítjuk. Az étel jellegétől függően adhatunk hozzá zúzott fokhagymát, őrölt köménymagot. A fűszerpaprikáról fentebb volt szó. Magyaros levesekhez (pl. bableves csülökkel) és főzelékekhez használjuk.

Leszórás
A párolás végén a húsokat (becsináltak) és a főzelékeket (zöldborsó, sárgarépa) sűrítjük ezzel az eljárással. Az előbbi anyagokat a leszórás előtt zsírjára (levére) lesütünk, és a liszttel meghintünk. Kevergetve 1-2 percig pirítjuk, majd kevés vízzel vagy tejjel felengedjük (zöldborsó-, sárgarépa-, karalábéfőzelék, gombamártás), majd 3-4 percig még forraljuk. A zöldség- és a ragulevest a leszórás után csontlével engedjük fel.

Habarás
Lényege, hogy a lisztet valamilyen tejtermékkel (tejföl, tejszín) csomómentesre keverünk és ezzel sűrítjük az ételt.

Aszpik klasszikusan
75 dkg marhacsonthoz, 5 dkg vöröshagymát, 15 dkg sárgarépát, 5 dkg fehérrépát, 3 tojásfehérjét, 3 dkg paradicsompürét, 1 dl fehérbort, 2 dkg (szemes) fekete borsot, 10 dkg zselatinport, valamint az ízesítéshez babér- és tárkonylevelet, tárkonyecetet és sót veszünk. A csontokat feldaraboljuk, alaposan leöblítjük, s annyi vízzel, amennyi elfedi, feltesszük főni. Ha felforrt, a vizet leöntjük róla, a csontokat ismét megmossuk, s (1,5 liter vízzel) ismét feltesszük főni. Ha forr, egy kanállal leszedjük a rajta képződött habot, s beletesszük a tisztított zöldségeket (vöröshagyma, sárga- és fehérrépa), valamint a fűszereket (szemes bors, egy babérlevél, csipetnyi tárkonylevél, só) és hozzáöntjük a bort. Igen lassú tűzön főzzük, 2-3 órán át. Ha kész, leszűrjük, s a levet zsírtalanítjuk (a szép, áttetsző aszpik egyik titka a tökéletes zsírtalanítás). A 10-15 perccel korábban kevés langyos vízbe beáztatott zselatinport hozzákeverjük a csontléhez. A tojásfehérjéket kevés hideg vízzel, kicsi tárkonyecettel és a paradicsompürével habosra verjük, a végén egy kevés zselatinos csontlét is adunk hozzá, majd ezt a "tisztítóhabot" folyamatos keverés mellett az aszpikba csurgatjuk. Visszatesszük az edényt a tűzre (egy habverővel gondoskodunk arról, hogy a folyadék folyamatosan keveredjen), s néhány percig lassan forralva főzzük az aszpikot. Ezután levesszük a tűzről, s hagyjuk leülepedni. A megtisztult felső réteget merőkanállal leszedegetve átszűrjük egy sűrű szőrszitán (vagy tiszta vásznon), majd hagyjuk kihűlni, végül jégszekrényben vagy más hideg helyen megdermesztjük.

VARIÁCIÓK
Készíthető aszpik (borjú- és marhacsonton kívül) zsírtalanított húslevesből, halcsontból, szárnyascsontból, vagy akár borjúláb főzőlevéből. Szükség esetén akár tiszta vízből is, ilyenkor a zöldségek és a fűszerek mellett kicsit több zselatinpor megy bele (minden deciliter folyadékhoz legalább 1 dkg zselatin). Viszont kevesebb zselatinnal kell számolni, ha a folyadéknak amúgy is van tartása, különösen, ha az aszpiknak nem is az a feladata, hogy összefogja az ételt. Pld. húskocsonyába elég folyadék-deciliterenként 0,1-0,3 dkg, míg gyümölcskocsonyába 1 dl gyümölcsléhez 0,7 dkg.
A halakhoz teljesen világos aszpikot használunk, a fehér húsokhoz mehet (a például húslevesből készült) sárgás is, míg a vadakhoz (a fehérbor helyett konyakkal vagy vörösborral ízesített) kicsit sötétebb dukál.

Bortészta készítése
20 dkg liszthez 2 dl száraz fehérbor, 3 tojást, 0,5 dl olajat, s kevés sót veszünk. A lisztet csomómentesen összedolgozzuk a tojások sárgájával és a borral, valamint egy kis sóval. A tojásfehérjékből kemény habot verünk, s az olajjal együtt ezt is a tésztához keverjük.

Csipetke készítése
Felütünk, és kevés sóval elhabarunk egy tojást. Előbb keverve, majd a masszát gyúrva lisztet szitálunk hozzá, mígnem kemény tésztát kapunk. Azt apró darabokra csipkedjük, s a csipetkéket egy tiszta konyharuhára kiterítve, hagyjuk kiszáradni. Vászonzacskóban - száraz, levegős helyen - sokáig eláll.

Csirke töltése (a hagyomány szerint)
A bontott, megtisztított csirkét a mellénél és a hasüregében tudjuk megtölteni. Az előbbihez úgy készítünk zsebet, hogy ujjainkat a nyak felől csúsztatva - óvatos mozdulatokkal - elválasztjuk a bőrt a hústól. A zsebet besózzuk (esetleg más módon is fűszerezzük), majd apránként belenyomkodjuk a tölteléket. (Ha túl feszesre tömjük, sütés közben kireped az állat bőre.) A bejárat lezárása után (az összetűzéshez legtöbbször elég egy-két hústű, vagy fogpiszkáló, de végesetben lehet varrni is) - immár kívülről - egyenletesre lapogatjuk a tölteléket. Ha a csirke nyakbőre ép, abba is mehet egy kicsi a masszából. A legtöbb töltelék a hasüregbe fér (itt is hasznos lehet az előzetes sózás, fűszerezés), azt is tűvel vagy cérnával zárjuk le. A kimaradt tölteléket egy darabka alufóliába csomagolva tesszük a tepsibe. Sütés előtt még meg kell igazgatni a szárnyakat és a combokat, hogy az elálló alkatrészek túlzottan ki ne száradjanak. Ezért a szárnyakat visszahajtjuk (ráfeszítjük) a hátra, a combok végét pedig a püspökfalathoz kötjük. (A comb- és szárnyvégeket a sütés elején alufóliába csavarással is védhetjük a túlzottan erős hőtől.

Töltés filézéssel
E módszer alkalmazásakor a csirkét a gerince mentén vágjuk végig, s a belső részeken felül a mellcsontját is kifejtjük. A töltés után összekötözzük, vagy végigvarrjuk.

Pihentetés
A töltött sült csirkét általában 20-25 percig pihentetjük, ezalatt a töltelék rendszerint "megköt" annyira, hogy a szeletelésnél ne essen szét.

Flambírozás
Ennél az eljárásnál égő alkohollal pörköljük meg az ételt. Ha nyílt tűzön, serpenyőben flambírozunk, akkor az (előre kimért) alkoholt a forró ételre öntjük, s azzal együtt felhevítjük. Majd a serpenyőt megdöntjük, s a láng fölé tartjuk, hogy az belekaphasson az alkoholgőzbe. (Ez az eljárás meglehetős óvatosságot kíván, mert a láng hirtelen és magasra csaphat.)
Amennyiben asztalnál, tányéron flambírozunk, úgy a szeszt egy merőkanálba töltjük, s - például egy borszeszégő lángjánál - felhevítjük, majd meggyújtjuk, és égve öntjük az ételre.

Füstölt húsok főzése
A húst langyos vízben lemossuk, majd - ha akár csak kicsit is szikkadt, vagy túlzottan sósnak tetszik - néhány órára be is áztatjuk hideg vízbe. (Ezt a lét utóbb kiöntjük.) A sonkát vagy hasonlót annyi hideg vízben tesszük fel főni, hogy az bőségesen ellepje. Ha a víz felforrt, visszavesszük a tüzet, és lassan, fedő alatt főzzük. (Ha még mindig nagyon sós, vagy túlzottan füstölt a hús, akkor 5-15 perc múltán lecseréljük a vizét.) Ha a hús megpuhult, félrehúzzuk és hagyjuk a levében kihűlni. (A hideg tálalásra szánt sonka főzését 10-15 perccel korábban is megszakíthatjuk.) A főzőlevet - zsírtalanítás után - levesekhez, főzelékekhez, mártásokhoz használhatjuk. (Ha a levet lehűtjük, igen könnyű leszedni a tetejéről a megdermedt zsírt.) A gyengén sózott-füstölt húsokat kuktában is főzhetjük-párolhatjuk, úgy gyorsabban is megy, de nagy a veszélye, hogy mire észbe kapunk, tönkrefő.

Sonkák és más csontosok megregulázása
A csontos füstölt húsokat, különösen a sonkát, gyakran kicsontozzuk a főzés előtt. Ilyenkor a húst rendszerint szorosan összekötjük (az ügyesebbek hálót hurkolnak köré), hogy a főzés közben se veszítse el alakját, s a végén szépen lehessen szeletelni.

Ha mártásban párolunk...
A különféle mártásokban párolt sonkát, füstölt húst a szokásos módon előfőzzük, de csak addig, amíg cca. 2/3 részben megpuhul. Ekkor áttesszük a mártásba, s azzal pároljuk készre.

Fűszerolajok készítése
Széles szájú, jól záródó üvegbe friss olajat öntünk, s néhány hétig - fénytől védve, hűvös helyen - abban áztatjuk a kiválasztott fűszereket. A darabos vagy nagylevelű ízesítőket egészben adjuk az olajhoz, míg az aprószemű, illetve porló fűszereket előzőleg gézbe, vagy laza szövésű vászonbatyuba kötjük. Az ízeket szabadon kombinálhatjuk, a szükséges mennyiségek felmérésében pedig segít néhány példa: fél liter olajhoz adj 6 babérlevelet, 1 kávéskanálnyi fekete borsot, 5 gerezd fokhagymát, 2 kis fej hámozott hagymát és 3 darabka szerecsendió-virágot, vagy 1 kávéskanálnyi fekete borsot, ugyanannyi köménymagot és 5 gerezd fokhagymát, vagy 1-1 kávéskanálnyi borsikafüvet, koriandert és mustármagot.

Gombapép készítése
A megtisztított gombát apróra vágjuk, s a levét kinyomkodjuk. Kevés vajon kis kockákra aprított vöröshagymát üvegesre párolunk, majd hozzáadjuk a gombát, valamint kevés finomra metélt petrezselymet, sózzuk és borsozzuk. Addig pirítjuk, amíg a gomba el nem veszti a levét, akkor száraz fehérbort adunk hozzá, és puhára pároljuk. Ha kész, levesszük a tűzről, s Madeira-mártással, elhabart tojással, valamint finomra szitált zsemlemorzsával egyenletes péppé keverjük.

Vízfürdő használata
Elsősorban az étel túlmelegedésétől, leégésétől véd a vízfürdő alkalmazása. Ilyenkor az edényünket egy nagyobb lábasban állítjuk a tűzhelyre, és annyi vizet öntünk alá, hogy az még véletlenül se folyjon bele az ételbe.

Kigőzölés
A kigőzölésnél (pld. puding vagy pástétom készítésekor) az ételkészítő edényt egy szélesebb és mélyebb lábasban állítjuk a tűzre. Kevés vizet öntünk alá, s lefedjük, de egy kicsi rést hagyunk, hogy a felesleges gőz távozhasson.

Gőzben főzés
Főleg zöldségfélék készítésekor használatos a gőzben főzés, amelynél nem oldódnak ki az ételből a tápanyagok. Ilyenkor egy nagyobb, jól záródó edénybe kevés vizet öntünk, szűrőbetétet állítunk bele, s arra kerül a zöldség úgy, hogy ne érintkezzen a főzővízzel. (A lé fűszerezésével is érdemes kísérletezni.)

Grízgaluska készítése
Veszünk 5 dkg vajat, azt habosra keverjük egy tojással, megsózzuk, s lassan hozzákeverünk 10 dkg búzadarát. Egy óra hosszan pihentetjük, majd kanállal galuskákat szaggatunk belőle, s azokat sós, forrásban lévő vízbe vetjük. Lassú tűzön, fedővel betakarva - 15-20 perc alatt - készre főzzük. (Célszerű próbafőzést végezni: ha a galuska túl lágy lenne, akkor több grízt kell a masszához adni, ellenkező esetben viszont több tojást kell belekeverni.)

Hurka,kolbász sütése
A sütnivaló bőrét először egy hústűvel (vagy vastagabb varrótűvel) körös-körül sűrűn megszurkáljuk (hogy majd a képződő gőztől ki ne repedjen). A hurkát, kolbászt - ha csak lehet - sütőben, 200 Celsius fokon sütjük, s amennyiben tűzhelylapra kényszerülünk, akkor fedőt és vastag falú edényt használunk. Az effélék általában megsülnek a saját zsírjukban is, így ha sütőt használunk, nem öntünk alá semmit (legfeljebb vékonyan megkenjük olajjal a tepsit), csak arra ügyelünk, hogy időnként megfordítsuk az ételt. Ha plattnin dolgozunk (az edényt mindig a sütnivalóval együtt fűtjük fel) a hurkák és a nyers-vizes kolbászok alá egy kicsi zsírt, a szárazabb, füstölt kolbászok alá egy szűk félujjnyi vizet öntünk, s ezeknél is ügyelünk a gondos forgatásra. A kolbászfélét mindig lassan sütjük, s ha nagyon vizes, az utolsó percekre levesszük róla a fedőt.

Kelttészta készítése
50 dkg liszthez 4 dl tejet, 2 dkg élesztőt, 1 tojássárgáját, 5 dkg vajat (vagy zsírt), 5 dkg cukrot, kevés reszelt citromhéjat és egy-két csipet sót veszünk. A élesztőt megfuttatjuk, majd összedolgozzuk a szitált liszttel, valamint a maradék tejben elkevert cukorral, sóval, tojássárgájával és citromhéjjal. (Fontos, hogy az alkotórészek hőmérséklete azonos - egyaránt langyos - legyen.) A tésztát - fokozatosan hozzáadva a zsiradékot is - addig gyúrjuk, amíg nem lesz egyenletes, illetve amíg el nem válik az edény falától. (Akkor gyúrunk-dagasztunk jó technikával, ha sok levegő kerül a tésztába, ugyanis az élesztő hatékony működéséhez erre lesz szükség.) Ha a tészta kész, cipót formálunk belőle és megkelesztjük.
(Lajos Mari szerint a kelt tészta egyik titka a sütési hőmérséklet, aminek szerinte végig 200-220 Celsius fok között kell lenni. Ha ennél kevesebb, a tészta gyengén emelkedik, viszont ha ennél több, akkor gyorsan nő, de még a sütés alatt össze is esik.)

Keverés, hozzáadás
E műveletek legkényesebb része az, hogy az elegyítés csomómentes legyen. Ezért rendszerint a sűrűbb anyaghoz kis adagokban dolgozzuk hozzá a hígabbat. Olykor sajátos trükköket alkalmazunk: például, ha forró folyadékhoz lisztet kell hozzáadni, akkor a lisztet előbb jól összegyúrjuk egy kis vajjal, s azzal együtt morzsoljuk a lébe. (Van, amikor segít egy szita is, például, ha tojás sárgáját akarjuk porcukorral kikeverni, vagy lisztet kell adni, mondjuk a palacsintatésztához.) A keverésnél igen jó szolgálatot tesz egy tágas, gömbölyű aljú tál, vagy dédanyánk réz üstje. Az elegyítendők hőmérsékletére is ügyelni kell a habarásnál és a rántásnál.

Krumplisütés bő olajban
A hasábkrumplit, rósejbnit, szalmaburgonyát mindig bő olajban sütjük, úgy, hogy a krumplidarabok ne szoruljanak egymásnak. A darabolt burgonyát előzetesen le kell szárogatni (például tiszta konyharuhával), különben csak párolódik, az olaj pedig fröcsköl, felhabzik. Ha a krumpli megsült, gondosan csurgassuk le róla a zsiradékot, s olyan előmelegített tálra helyezzük, aminek az aljába előzőleg papírt (szalvétát) tettünk, hogy az szívja fel az összegyűlő olajat, zsírt. (Megjegyzendő, hogy az alacsonyabb hőfokon sütött krumpli, mindig több zsiradékot szív magába.) A kész krumplit ne fedjük le, különben a saját gőze megpuhítja.

A bő zsiradékban sült krumplit csak a tálaláskor sózzuk meg, különben megpuhul.

NAGYOBB MENNYISÉG SÜTÉSE
Ekkor az olajat nem hevítjük teljesen forróra. A burgonyát nagyobb adagokban elősütjük - világosnak és üvegesnek kell lennie - s félretesszük. Az olajat leszűrjük (hogy a túlsült, égett uszadékokat eltávolítsuk), majd egészen forróra hevítjük. Az elősütött krumplit kisebb adagokban visszatesszük, s pirosra, ropogósra sütjük.

ALAKTAN
A sütni való krumpli darabolásánál Venesz és Túrós szerint a következőket kell szem előtt tartani:
- a szalmaburgonyát 3-4 cm hosszú és 1-2 mm széles hasábokra,
- a korongburgonyát 2-3 mm vastag karikákra,
- a roseibnit 1 mm vastag szeletekre,
- a hasábkrumplit 3-4 cm hosszú és 1 cm széles hasábokra vágjuk.
A párizsi, illetve a mogyoróburgonyát karalábévájóval készítjük, az előbbinél cseresznye-, az utóbbinál mogyoró nagyságú golyókat vágunk.

Krumplifőzés, héjában
Csak azonos fajtájú és hasonló méretű burgonyákkal próbálkozzunk. A krumplikat jól megmosva, hideg, sós vízben, fedő alatt tesszük fel főni. Ha a víz felforrt, a tüzet visszafogjuk, s lassú forralással fejezzük be a főzést. Ha hámozni is kell a főtt krumplit, akkor azt még nedvesen és forrón - például egy villára szúrva - tegyük, úgy könnyebb. (Ha a víz leöntése után, a lefedett edényben hagyjuk a krumplit, akkor a saját gőze gondoskodik a szükséges nedvességről.) Ha a hámozás után darabolni is kell, az előtt hagyjuk kihűlni.

Krumplofőzés pucéran
A krumplit meghámozzuk, megmossuk, és egyenletesen negyedekre, vagy kisebbre kockázzuk. Annyi sós hideg vizet öntünk rá, hogy az ellepje, így tesszük fel főni. Ha a víz felforrt, a tüzet visszafogjuk. Villával megszúrva ellenőrizhetjük, hogy a burgonya megpuhult-e. Ha kész, leöntjük róla a vizet, s a krumplit lecsurgatjuk. Még ízletesebb lesz, ha szűrőbetéttel ellátott edényben, gőz felett főzzük. Mindkét esetben ízesíthetjük további fűszerekkel is (fűszerzacskóba kötve és a vízbe dobva): például kakukkfűvel, rozmaringgal, zellerrel, bazsalikommal, petrezselyem zöldjével.

Krumplistészta készítése
1 kg krumplihoz veszünk 25 dkg lisztet, 1 tojást, egy csapott evőkanálnyi zsírt (vagy vajat) és egy kevés sót. A krumplit héjában megfőzzük, meghámozzuk, és még forrón áttörjük. Ha kihűlt, összedolgozzuk a liszttel, a tojással, a zsírral (vagy olvasztott vajjal) és megsózzuk. A masszát jól összegyúrjuk, a végén egyenletesnek és kissé ruganyosnak kell lennie. (Például nudlikhoz, szilvás- vagy barackosgombócokhoz használjuk.)

Maceszgombóc készítése
1 tojást, 1 evőkanálnyi libazsírt (olajat) és 2 evőkanálnyi vizet összedolgozunk annyi maceszdarával (apróra tört pászkával), hogy tejbegríz-sűrűségű masszát kapjunk. Ezt fűszerezzük sóval, törött borssal, őrölt gyömbérrel, majd pihentetjük egy órát. Végül vizes kézzel félökölnyi gombócokat formálunk belőle, s azokat forró levesben, fedő alatt kifőzzük.

Májgaluska készítése
15 dkg (borjú-, sertés-, vagy szárnyas-) májhoz 1 tojást, 2 dkg vajat, 4 dkg zsemlemorzsát, egy kicsi vöröshagymát, kevés vágott petrezselymet, sót és borsot veszünk. A májat ledaráljuk. A vöröshagymát lereszeljük, és a vajon (a végén a petrezselymet is hozzáadva) gyengén megpirítjuk, majd hagyjuk kihűlni. A májhoz hozzákeverjük a tojást, a hagymát, a sót, a borsot, valamint a zsemlemorzsát; jól eldolgozzuk, s legalább egy fél órára hűvös helyre tesszük. (Ha ez után még mindig túl lágy lenne, akkor egy kis zsemlemorzsával javítjuk az állagát.) Kanállal galuskákat szaggatunk a masszából, és lassú tűzön tartott forró sós vízben (vagy levesben) kifőzzük. A végén egy átlagos galuskát kiemelünk és félbevágunk, úgy ellenőrizzük, hogy a közepe is megfőtt-e.

Zsemlemorzsa pirítása
Végy szitált (finom) zsemlemorzsát, ötödannyi olajat és egy tágas - lehetőleg vastag falú - lábast. Az olajat jól melegítsd fel, szórd bele a zsemlemorzsát, s folyamatosan kevergetve, lassú tűzön pirítsd. Ha valóban vastag falú edényt használsz, akkor ne pirítsd teljesen barnára, mert még a tűzről lehúzva is sötétedni fog egy kissé. A lábas azért legyen tágas, hogy a gombócot, nudlit keverés nélkül - rázogatva, az edényt billegtetve - vonhasd be a morzsával, így nem törik össze.

Padlizsán hámozása
Erre mindig rozsdamentes (esetleg műanyag, vagy fa) kést használunk, hogy a gyümölcs húsa el ne színeződjön. A héj lehúzását megkönnyíthetjük, ha a padlizsánt rövid időre forró vízbe dobjuk, vagy a sütőben kicsit megkapatjuk.
HOGYAN NEM LESZ KESERŰ?
A padlizsán húsát enyhén besózzuk, egy órát pihentetjük, majd a kicsapódó keserű levet folyó vízben leöblítjük, s a gyümölcs húsáról lecsorgatjuk a maradék nedvességet. (Ha a továbbiakban sütni akarjuk, jó, ha egy szalvétával még szárazra is töröljük.)

Palacsinta hagyományosan, serpenyőben
A palacsintasütőben hevíts leheletnyi zsiradékot, vedd le a tűzről, s egy merőkanálból csurgasd a tésztát az edény közepére, közben a sütőt billentve, folyasd körbe a tésztát, amíg egyenletesen befedi a serpenyő alját. Az edényt tedd vissza a tűzre és süsd a palacsinta mindkét oldalát pirosra. (A serpenyőt időnként megrázhatod, hogy a palacsinta le ne süljön. A tészta megfordításához - ha még nem megy a röptében fordítás - valamilyen széles, lapos lapátot használj.) Minden tésztamerítés előtt keverd fel a masszát, hogy egyenletes maradjon a sűrűsége.
SZAGTALANUL
A palacsintasütésből fakadó nehéz olajszag száműzhető a konyhából, ha teflonserpenyőt használunk és a sütéshez szükséges 2-3 evőkanálnyi olajat közvetlenül a tésztába keverjük.
CSÚSZTATVA
Ekkor a közel ceruzavastagságú palacsintát csak az egyik oldalán sütjük pirosra, majd a serpenyőből egy vajjal kikent tányérra csúsztatjuk. Amíg a következő palacsinta sül,

Képgaléria

Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!