Bejelentéskitti-konyhaja
Az igazi ízek

MENÜ

Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek. Ráadásul most megkapod ajándékba A Hatékony Angol Tanulás Titkai tanulmányom.


Hírek
Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelemre és a frissítésekről értesítést kapsz! Feliratkozni és leiratkozni: kittymazsola@vipmail.hu

tovább >>


Látogatók receptjei

Szeretettel várom a látogatók receptjeit,hogy az ország minden részéről finomabbnál finomabb recepteket gyűjtsünk össze egy csokorba,ezzel segítve a háziasszonyok mindennapjait. A receptek szavazáson vesznek részt. A nyertes ételt elkészítem és fényképekkel feltöltöm! A recepteket várom a :kittymazsola@vipmail.hu e-mail címre!

tovább >>


Látogatók receptjei

Szeretettel várom a látogatók receptjeit,hogy az ország minden részéről finomabbnál finomabb recepteket gyűjtsünk össze egy csokorba,ezzel segítve a háziasszonyok mindennapjait. A receptek szavazáson vesznek részt. A nyertes ételt elkészítem és fényképekkel feltöltöm! A recepteket várom a :kittymazsola@vipmail.hu e-mail címre!

tovább >>Szavazás
A cukorbetegség

A cukorbetegség élethossziglan tartó, jelen tudásunk szerint nem gyógyítható betegség, amelyben a szervezet nem tudja a táplálékból nyert szőlőcukrot (glükózt) hasznosítható energiává alakítani.
A glükóz szintjét és sejtekbe való belépését az inzulin nevű hormon szabályozza, amely a gyomor mögött elhelyezkedő hasnyálmirigyben termelődik.
Hazánkban ismert cukorbetegek száma körülbelül félmillióra becsülhető, de legalább ennyien lehetnek azok, akik már diabéteszesek, csak nem tudnak róla. Valószínű, hogy szintén százezres nagyságrendű azon egyének száma is, akiknél a szénhidrát-anyagcsere olyan enyhébb zavara igazolható, amely még nem minősül cukorbetegségnek, de az eltérés a normál anyagcseréjűektől mér nyilvánvaló. Ezt az állapotot nevezzük csökkent glükóztoleranciának.


A cukorbetegség főbb típusai
1-es típus (inzulinfüggő): gyermek vagy serdülőkorban lép fel. Ilyenkor a szervezetben kevés az inzulin, vagy teljesen hiányzik.

2-es típus (egy ideig nem inzulinfüggő): felnőtt, vagy időskorban alakul ki. Az összes eset körülbelül 91%-a ebbe a típusba tartozik. Jellemzője az, hogy a hasnyálmirigy termel inzulint, de a szervezet nem tudja azt felhasználni.

Megemlítendő még a terhességi diabétesz, mely a terhesség idején alakul ki, vagy válik nyilvánvalóvá. A terhesség után rendszerint spontán megszűnik, de az érintett nők körében nagyobb a cukorbetegség későbbi kialakulásának kockázata.


A cukorbetegség leggyakoribb tünetei
Az 1-es típusban a tünetek csaknem mindig hirtelen (napok, hetek leforgása alatt) jelentkeznek. Ezek közé tartozik:

- fokozódó szomjúságérzés
- kifejezett éhségérzet
- megnő a vizelet mennyisége
- gyors súlycsökkenés
- erős fáradságérzet

A 2-es típusban a tünetek általában alattomosabban (évek-évtizedek alatt) fejlődnek ki. Főbb tünetek:

- kifejezett szomjúságérzet
- fokozott éhségérzet
- gyakori vizeletürítés
- fáradékonyság
- ingerlékenység
- látásromlás
- bőrviszketés
- a sebek, gyulladásos folyamatok gyógyulása lelassul
- a fertőzések gyakoribbá válnak
- kéz-, lábbizsergés és zsibbadás
- szexuális problémák

A vércukor normál értéke
Fontos tudnivaló, hogy a vércukor normál értéke éhgyomri állapotban 4,0 - 5,0 mmol/l körüli, de mindenképpen 6,0 mmol/l alatt van. Ez azt jelenti, hogy "vércukra" mindenkinek van. Étkezések után a vércukorszint átmenetileg megemelkedik, de egészséges egyénben két órával az étkezés után 7,8 mmol/l alatt kell, hogy maradjon. Cukorbetegségről akkor beszélünk, ha az éhgyomri vércukor értéke 7,0 mmol/l, vagy e feletti, az étkezések után két órás mérték pedig 11,1 mmol/l, vagy ennél magasabb. A vizeletben normális körülmények között cukor nem mutatható ki, cukorbetegségben viszont megjelenhet.


A cukorbetegség okai
Az 1-es típusban a betegség okai pontosan nem ismertek még, de az alábbi tényezők szerepet játszanak a betegség kialakulásában:

- a családban 1-es típusú cukorbetegség előfordulása

- vírusok támadhatják meg a hasnyálmirigyet

- zavar lép fel a szervezet védekező rendszerében, mely elpusztítja a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjeit.

A 2-es típusban sem ismertek pontosan a betegség okai, de gyakrabban alakul ki olyan egyéneknél, akik

- 40 év felettiek
- családjukban már van cukorbeteg
- súlyfeleslegük van
- terhességük alatt átmenetileg cukorbetegség lépett fel
- 4500 gramm feletti gyermeket szültek
- súlyos betegségen vagy sérülésen estek át

A cukorbetegség szövődményei

A cukorbetegség heveny szövődményei
1.hipoglikémia (vércukor 3,0 mmol/l alá csökken, amely gyógyszeres kezelés mellékhatásaként jelentkezhet)

2.hiperglikémiás ketoacidózisos kóma (a szervezet vegyhatása savas irányba tolódik el, magas vércukorszinttel jár együtt, az inzulinhiányos anyagcser-kisiklás súlyos formája)

A cukorbetegség késői szövődményei (főleg az 1-es típusban)
- retinopátia (szemfenéki erek károsodása)
- nefropátia (a vese hajszálereinek károsodása)
- neuropátia (az idegrostokat ellátó erek károsodása)

A cukorbetegség nagyérszövődménynei (elsősorban a 2-es típusban jellemzők)
- a szívkoszorúerek megbetegedése (következménye lehet szívinfarktus)
- agyi érrendszeri betegségek (szédülést okozhat)
- a perifériás erek betegsége (elsősorban az alsó végtag artériáinak szűkülete)

A diabéteszes láb jellemzői
Cukorbetegeknél átlagosan negyvenszer gyakrabban kerül sor az alsóvégteg nem balesetre visszavezethető amputációja, mint a hasonló korú, nem cukorbeteg lakosságnál. A "diabéteszes láb" kialakulásának főbb oka a neuropátia, mami részeben a vegetatív idegrendszer károsodását, részben az érző- és mozgatóidegek károsodását jelenti. Az elváltozásokat sokkal könnyebb megelőzni, mint gyógyítani.

Megelőzés
A rendszeres (félévente-évente), szakember által végzett lábvizsgálat mellett nagyon fontos a helyes lábhigiénia. Mire kell ügyelni?
- a betegnek naponta meg kell vizsgálnia lábát, talpát
- a betegnek naponta lábat kell mosni langyos vízben szappannal, majd puha frottiltörölközővel - az ujjak között is szárazra kell itatni.
- a körmöket egyenesre kell vágni, a száraz bőrre puhító krémet kell használni
- a bőrkeményedéseket nedves horzsakővel kell eltávolítani
- soha nem szabad mezítláb járni
- kerülni kell a láb napoztatását és forró vizes palack vagy hőpárna használatát
- puha pamut zoknit és kényelmes cipőt kell viselni
- a gombás körmöket szakember bevonásával érdemes kezelni

A diabéteszes fogágybetegság (ínysorvadás)
Az ínysorvadás hosszan fennálló cukorbetegségben gyakori. Tartósan a normális közelében lévő vércukorszintekkel és gondos, rendszeres fogápolással sokat tehet a cukorbeteg fogai idő előtti elvesztésének megakadályozásáért.

A hipoglikémia (heveny vércukorszint csökkenés) leggyakoribb tünetei
- gyengeség
- ajakbizsergés
- fejfájás
- látászavar
- éhségérzet
- izzadás, verejtékezés
- szapora szívműködés
- remegés
- zavartság
- eszméletvesztés

Mi a teendő hipoglikémia esetén?
A betegnek gyorsan felszívódó cukortartalmú folyadékot (pl. kóla, gyümölcslé tej) illetve szőlőcukrot, majd lassabban felszívódó szénhidrátot kell fogyasztania (pl. keksz). A műzliszelet különösen jó, mert gyorsan és lassan felszívódó szénhidrátot is tartalmaz. Súlyos esetben intravénás glükóz, vagy vércukorszintet emelő glukagoninjekció bőr alá vagy izomba történő beadására kerülhet sor. A gyakori hipoglikémia azt is jelentheti, hogy módosítani kell a gyógyszeres beállítást. Hipoglikémiás epizód után nem szabad autót vezetni! A cukorbeteg a személyes iratai között mindig tartson magánál egy feljegyzést ( "diabéteszkártya" ), amely feltünteti a kezelés részleteit és a sürgős esetben értesítendő személy(ek) telefonszámát.

A cukorbetegség egyensúlyban tartásának lehetőségei
a.) Betegtájékoztató: a legalapvetőbb eszköze a diabétesz gondozásának. Azt jelenti, hogy a cukorbeteg mindazt megtanulja, ami a diabétesz karbantartásához szükséges.
b.) Étrendi kezelés (diéta): csak az egészséges táplálkozásba illő élelmiszereket szabad fogyasztani, meghatározott napszakaszokban étkezni, és a napi tájékoztatót egyénre szabottan kell elosztani. A legtöbb 2-es típusú cukorbeteg számára a legfőbb étkezési szempont kell legyen az elfogyasztott étel alacsony energiatartalma, hiszen csak energiaszegény étrend segítségével szabadulhatnak meg a súlyfeleslegtől, vagy tarthatják meg kívánt testsúlyukat. A cukorbeteg szinte mindent fogyaszthat cukron, zsíron és alkoholon kívül.
c.) Fizikai aktivitás (tréning): fontos a rendszeresség! Hetente legalább háromszor, minimum 30 perc mozgás szükséges! Leginkább az intenzív gyaloglás ajánlott!
d.) Gyógyszeres kezelés: az 1-es típusú diabéteszben, az életben maradáshoz naponta inzulin adására van szükség. A 2-es típusú cukorbetegségben különböző hatásmechanizmusú tabletták széles választéka áll rendelkezésre, de egy idő után a normálishoz közelítő vércukorszint eléréséhez az inzulin már nem nélkülözhető. Az inzulin lehetővé teszi, hogy a cukor a vérből az izom vagy vérsejtekbe bejuthasson.
e.) Anyagcsere önellenőrzés: ez a vércukor - beteg által történő - rendszeres mérését, valamint a vizeletben megjelenő cukor és aceton kimutatását jelenti.


Megelőzhető-e a cukorbetegség?
Az 1-es típusú diabétesz megelőzése ma még megoldatlan.

A 2-es típusú cukorbetegségre való hajlam öröklődhet, de diabétesz csak a káros külső tényezők (energiadús táplálkozás, mozgásszegény életmód, dohányzás, alkoholfogyasztás) hatására alakulhat ki.

Mit tehetünk a cukorbetegség kialakulása ellen?
Az első és legfontosabb az elhízás megelőzése. Ez már csecsemőkorban és kisgyermekkorban meg kell, hogy kezdődjék, sőt, ha igazán korán akarjuk kezdeni, akkor a magzati élet optimális feltételeit is biztosítani kell. A második lépés az anyatejes táplálás. A következő nagyon fontos dolog a gyermek mozgásában, gazdag, egészséges életmódra nevelés és egészséges táplálása. A későbbi életidőszakaszban, az esetleges elhízást követően alkalmazott testtömeg-korrekció és életmód változása szükséges.

Utolsó lehetőség az elhízással tárult, frissen felfedezett cukorbetegség esetén az azonnal megkezdett fogyókúra.

Fontos tudnivaló, hogy a cukorbetegek az előírt, rendszeres orvosi ellenőrzések mellett vegyék fel a kapcsolatot a legközelebbi diabétesz egyesülettel, illetve klubbal.

Dohányzás és alkoholfogyasztás
A dohányzás káros az egészségre, különösen veszélyes a cukorbetegek számára. Minden késői szövődmény - amely a cukorbetegség miatt alakul ki, mint például a szív-és érrendszeri betegségek, vese- és szembetegségek- kialakulásának a veszélyét rontja a dohányzás. A cukorbetegek esetében a magasabb vércukorszint az érbetegségek kialakulásának kockázatás 2-5-szörösére emeli, a dohányzó cukorbetegek esetében padig 6-15-szörös ez a rizikófaktor. A dohányzás abbahagyásának azonnali jótékony hatása van, és csökkenti a fent említett betegségek rizikóját. Ezért a cukorbetegek esetében feltétlenül fontos a dohányzás azonnali abbahagyása.


Alkoholfogyasztás
Az alkoholos italokat a cukorbetegség e szempontjából 3 nagy csoportra lehet osztani, aszerint, hogy mennyi a cukortartalmuk:

- Cukrot nagy mennyiségben tartalmazó italok a likőrök, édes és féléves borok illetve pezsgők, desszertborok. Ezek jelentős mértékben emelik a cukorszintet, ezért fogyasztásuk kerülendő.

- Mérsékelt vércukorszint emelkedést okoznak a világos sörök, ezért naponta1 pohárnyi mennyiségben fogyaszthatóak

- A viszonylag kis vércukorszint emelkedést okozhatnak a száraz borok


Fontos szem előtt tartani, hogy az alkohol minden formában lebomlásáig gátolja a máj keményítőbomlását, és a vércukorszint eséséhez történő alkalmazkodást. Ezért fogyasztása elsősorban inzulinnal, illetve inzulin-elválasztást fokozó tablettával kezelt betegek esetében elősegítheti a vércukorszintesés kialakulását, illetve elmélyülését. Mindent egybevetve fogyasztása cukorbetegeknek inkább kerülendő, vagy a főétkezések idejéhez célszerű kötni (amikor vércukorszint esés kialakulása a legkevésbé valószínű). Nem szabad megfeledkezni az alkohol magas energiatartalmáról sem, 1 g alkohol 30 kJ (7,2 kcal) energia felvételét jelenti, mely meghaladja mind a szénhidrátok, mind a fehérjék energiatartalmát, ezért fokozott mértékű fogyasztása testsúlygyarapodáshoz vezethet.


Jótanácsok

Utazáskor mi teendő?
Mivel a cukorbetegség is folyamatos gondozást igényel és -rosszabb esetben- kritikus vészhelyzetbe hozhatja az embert, a cukorbeteg helyesen teszi, ha otthonából kimozdulva mindig magával viszi a baj megelőzéséhez vagy elhárításához szükséges készenléti csomagot. Ennek célszerű összeállítását, a felszerelések biztonságos használatát szeretnénk néhány javaslattal segíteni.


Mi legyen az alapcsomagban?
- a lakáson kívüli tartózkodás időszakára szükséges mennyiségű az orvos által rendelt gyógyszerek
- a vércukorszint meghatározásához szükséges eszközök
- 30 g szénhidrátot tartalmazó szendvics, vagy keksz, nápolyi, stb.
- a cukorbetegség tényét, a beteg adatait és a és a segítő tennivalót rögzítő kártya vagy cédula, amelyet célszerű a személyi igazolványban tartani.
- Kéztisztító kendő a vércukor mérés és az étkezések előtti kéztisztításhoz

Mire ügyeljenek az autósok, a külföldre utazók?
- Az alapcsomagot vigyék magukkal, de a gyógyszer, a vércukormérő és a tesztek a kézitáskában, kézközelben legyenek. Életfontosságú felszereléseket soha ne hagyják őrizetlenül a kocsiban, bár ez a tanács -sajnos- minden értékre érvényes

- A 30-60 g szénhidrátot tartalmazó élelmiszert, (beleértve a cukorral készült száraz süteményt is) tartsa a kocsi belterében könnyen elérhető helyen, pl. kesztyűtartóban.
- Útitársa legyen tisztában állapotával
- Már a rosszullét gyanúja esetén azonnal álljon félre, inkább feleslegesen, mint későn, a rosszullét ugyanis balesetet okozhat
- A hosszabb út során 2-3 óránként mérje vércukrát, szükség szerint vegyen magához szénhidrátot és mindig mérsékelt sebességgel, óvatosan vezessen
- Külföldre a tervezett időtartamra szükséges gyógyszer, vércukormérő teszt mennyiségének másfél, kétszeresét vigye magával, és a fontos felszereléseit ne csomagban adja fel a repülőre, hanem vigye magával az utastérbe, mert a feladott csomagok a repülőgépben -50 fokos hidegben vannak, ahol az inzulin megfagyhat
- Feltétlenül legyen önnél a már említett diabéteszes kártya, amelyen szerepel cukorbetegségének ténye, hogy hipoglikémiás rosszullétét ne véljék részegségnek, a minél hamarabb megfelelő orvosi ellátásban részesüljön.


Süteményreceptek cukorbetegeknek?! – Szinte látom az összevont szemöldököket, a szakmabeliek, és laikusok csodálkozását, és hitetlenkedését, rosszalló fejcsóválását. Mégis útjára bocsátjuk ezt a könyvet, azzal a figyelmeztetéssel, hogy nem minden napra kínáljuk a süteményeket, inkább csak egyszer-egyszer, az ünnepi étkezéshez, hiszen a diétát annál könnyebb betartani, minél közelebb esik a szokásos étrendhez. Nálunk pedig nehéz ünnepi ebédet, vacsorát sütemény nélkül elképzelni: ne érezzék magukat a cukorbetegek számkivetettnek, kirekesztettnek.
A diétázok, feltétlenül vegyék figyelembe a sütemények szénhidráttartalmát, de a kalóriaértékét is. Ne felejtsük el, hogy egyszerre nagy adag szénhidráttal nem szabad terhelni a szervezetet, ezért az elfogyasztható süteményadag egy darab.
Mivel az a legjobb, ha a naponta engedélyezett szénhidrátot 6-7 részletben fogyasztjuk, így nem fér bele egy süteménynél több. Ha például 160 g szénhidrátot fogyaszthat a cukorbeteg, akkor reggelire 30 g, tízóraira 20 g, ebédre 45 g, uzsonnára 20 g, vacsorára 30 g, utóvacsorára 15 g esik. Ha valaki egy szelet sült húst egy nagy tál salátával ebédel, az adagba még belefér egy parfé vagy egy szelet sajátkészítésű diabetikus sütemény.
Ne felejtsük el, hogy a szervezet a glukonont úgy bontja és hasznosítja, mint a cukrot, tehát minden gramm glukonont bele kell számítani az étrendbe. Régebben 50 g-ban szabták meg a beszámítás alsó határát, ami téves, saját egészségünk érdekében minden gramm beszámítandó.
A felhasznált glukonon – szorbit, nagyobb adagban hashajtó hatása van. Az egyéni érzékenységtől függ, ki mennyit bír el, de 10-20 g mindenkinél jól tolerálható. Az egész családnak, a nem cukorbeteg környezetnek sem árt – különösen, ha túlsúlyosak --, ha nem túlcukrozott édességet, hanem a házilag sütött, csökkentett kalóriatartalmú süteményt fogyasztanak, persze ebből is csak keveset.
Ezeket a recepteket nemcsak cukorbetegek, hanem hízni nem kívánók is felhasználhatják, szem előtt tartva, hogy végül is csak az nem hizlal, amit nem eszünk meg.
Helyenként az adagolás egy személynek túl sok; a fele is elkészíthető, a hozzávalókat arányosan csökkentve. Még jobb, ha a kész süteményt szeletenként becsomagolva a mélyhűtőben tároljuk, hiszen a poharas krémeken kívül minden hűthető. Sok tészta e nélkül is eláll, ezeket a recepteknél jelöljük.
Dr. Földvári Márta belgyógyász főorvos.


Csokis piskóta
45 dkg
Energiatartalma: 5892.3 kJ/1408.6 kcal
Szénhidrát: 193.68 g, ebből glukonon: 94.8 g
Hozzávalók:
 6 tojás,
 10 dkg glukonon,
 12 dkg liszt,
 3 dkg kakaó,
 1 citrom reszelt héja,
 5 g sütőpor.
Ugyanúgy készül, mint a piskótatészta, csak a liszt egy részét kakaóval helyettesítjük. Sütése a piskóta sütésével megegyezik.


Diós vagy mogyorós psikóta
45 dkg.
Energiatartalma: 6693 kJ/1599.4 kcal
Szénhidrát: 174.02 g, ebből glukonon: 94.8 g.
Hozzávalók:
 6 tojás,
 10 dkg glukonon,
 10 dkg liszt,
 6 dkg darált dió vagy pörkölt mogyoró,
 1 citrom reszelt héja,
 5 g sütőpor.
Ugyanúgy készül, mint a piskótatészta. A finomra darált diót vagy mogyorót a liszttel összekeverjük, és óvatosan, nehogy a hab összetörjön, a tojásos masszához keverjük. Sütése megegyezik a piskóta sütésével.


Indiánertészta
22 dkg
24 db = 12 pár
Energiatartalma: 4073.3 kJ/974.5 kcal
Szénhidrát: 126.34 g, ebből glukonon: 47.4 g.
Hozzávalók:
 5 tojás,
 5 dkg glukonon,
 11 dkg liszt.
A tojások sárgáját 3 centiliter vízzel, és 4 dkg liszttel simára keverjük. A fehérjéhez a glukonont fokozatosan hozzáadva kemény habbá verjük, és óvatosan, nehogy összetörjön, a sárgájához keverjük. Végül a maradék lisztet óvatosan, fakanállal keverve beleszórjuk. Papírral bélelt tepsire kanállal 24 egyforma halmot rakunk. Közepesen meleg (170-180 fokos) sütőben 25-30 perc alatt aranysárgára sütjük. A sütés közben a sütőajtót kissé kitámasztjuk, hogy a keletkező felesleges gőz eltávozhasson.


Sárga linzertészta
(Gyúrt omlós tészta)
67 dkg
10 dkg energiatartalma: 1907.28 kJ /456.11 kcal
Szénhidrát: 40.22 g, ebből glukonon: 8.50 g.
Hozzávalók:
 20 dkg vaj,
 30 dkg liszt,
 5 tojássárgája,
 6 dkg glukonon,
 1 citrom reszelt héja,
 1 kiskanál vaníliakivonat.
A glukonont 2 tojássárgájával elkeverjük, hogy feloldódjon. A visszamaradt 3 tojássárgáját a vajjal elkeverjük, de nem habosra. A liszt közepébe rakjuk a vajjal elkevert sárgákat, a feloldott glukonont és citromhéját. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, és felhasználásig hűtőben pihentetjük.


Diós linzertészta
77 dkg
10 dkg energiatartalma: 1916.70 kJ /458.31 kcal.
Szénhidrát: 35.95 g, ebből glukonon 7.4 g.
Hozzávalók:
 6 dkg glukonon,
 20 dkg vaj,
 30 dkg liszt,
 5 tojássárgája,
 1 citrom reszelt héja,
 1 kiskanál vaníliakivonat,
 5 dkg darált dió,
 5 cl tejszín,
 5 g fahéj.
Ugyanúgy készül, mint a sárga linzertészta. A tejszínt, a fahéjat, és a darált diót csak a végén gyúrjuk a tésztába.


Levels, hajtogatott élesztős tészta
1.15 kg
10 dkg energiatartalma: 1722.18 kJ/411.96 kcal
Szénhidrát: 36.5 g, ebből glukonon 1.65 g.
Hozzávalók:
 50 dkg liszt,
 35 dkg vaj,
 1 tojás,
 2 dkg glukonon,
 1 citrom reszelt héja,
 1 kiskanál vaníliakivonat,
 2.5 dl tej,
 2 dkg élesztő,
 egy kevés só,
 a nyújtáshoz 5 dkg liszt.
30 dkg vajat 10 dkg liszttel összegyúrunk, és kocka alakúra formázzuk. 30-35 percre hűtőszekrénybe rakjuk. Az élesztőt egy kevés langyos tejjel simára keverjük. A megmaradt tejben feloldjuk a maradék vajat, egy tojást, a glukonont, a sót, a citromhéjat, és a vaníliakivonatot. Állandóan keverve 35-40 fokra melegítjük, majd hozzáadjuk a feloldott élesztőt, és a maradék liszttel összegyúrva, jól kidolgozzuk. A tésztát cipó alakúra formázzuk, a tetejét bevagdossuk, és 25-30 percig kelesztjük. Amikor a tészta megkelt, lóhere alakúra formáljuk, és a kocka alakú vaj-liszt keveréket a közepére fektetve a tészta széleit ráhajtjuk, mint a túrós táskát becsomagoljuk. Az egészet óvatosan egy centi vastagra nyújtjuk, és másodjára szimplán behajtjuk. Ezt újra kinyújtjuk, majd duplán hajtogatjuk. Ezután 20-30 percig pihentetjük, utána nyújtjuk, és szimplán behajtjuk. A hajtogatástól a tészta szép levelessé válik.
Az így összedolgozott tésztát 25-30 percig pihentetjük, majd egy centi vastagra nyújtjuk, és különböző alakúra vágjuk.
Ebből készülnek a különféle leveles tésztából sütött sütemények, például a túrós táska, a barackos papucs, a diós, a kakaós csiga, stb.
Kézzel minél kevesebbet érjünk a nyers tésztához, annál könnyebb, levelesebb lesz.


Sonkatöltelék
30 dkg.
10 dkg energiatartalma: 846.9 kJ / 205.6 kcal.
Szénhidrát: 0.46 g, ebből glukonon: 0 g.
Hozzávalók:
 25 dkg gépsonka (füstölt tarja, sonka)
 1 tojás,
 2 dkg vaj,
 5 - 5 g őrölt bors és pirospaprika.
A gépsonkát finomra daráljuk, majd a többi hozzávalóval jól összekeverjük.
Vajastészta töltésére használjuk.


Májkrém-töltelék
50 dkg.
10 dkg energiatartalma: 1756.72 kJ / 420.8 kcal.
Szénhidrát: 0.34 g, ebből glukonon: 0 g.
Hozzávalók:
 30 dkg dobozos sertésmáj-krém,
 16 dkg vaj,
 2 kiskanál mustár,
 5 g őrölt bors.
A puha vajat habosra keverjük, majd tovább keverve hozzáadjuk a májkrémet. Mustárral, borssal ízesítjük.
A már megsütött tészták töltésére, díszítésére használhatjuk.


Sajtkrém
50 dkg.
10 dkg energiatartalma: 2542.72 kJ / 607.84 kcal.
Szénhidrát: 1.74 g, ebből glukonon: 0 g.
Hozzávalók:
 2 dl tejszín,
 8 dkg reszelt trappista sajt,
 4 tojássárgája,
 25 dkg Ráma margarin,
 só.
A tejszint a sajttal és a tojássárgájákkal összekeverjük, és tovább keverve felfőzzük. Hozzáadjuk a sót és kihűtjük, és a margarinnal habosra keverjük.
A már megsült tészták töltésére használjuk.


Szardíniakrém
55 dkg.
10 dkg energiatartalma: 1761.5 kJ / 421,3 kcal.
Szénhidrát: 0.34 g, ebből glukonon 0 g.
Hozzávalók:
 1 doboz (20 dkg) szardínia,
 20 dkg vaj,
 8 dkg citromlé,
 2 dkg mustár.
A puha vajat jól kikeverjük, a szardíniát villával összetörjük, és hozzáadjuk, és addig keverjük, míg könnyű, habos nem lett. Mustárral, citromlével ízesítjük. Sült tészták töltésére használhatjuk.


Mogyorókrém
Sós sütemények töltéséhez.
20 dkg.
10 dkg energiatartalma: 2266 kJ/540.5 kcal.
Szénhidrát: 6.25 g, ebből glukonon: --
Hozzávalók:
 16 dkg mogyoró,
 6 dkg Ráma margarin,
 1 dl tej,
 0.5 dkg só.
A mogyorót aranysárgára pörköljük, ha kihűlt finomra daráljuk (ha szükséges kétszer), a tejet a margarinnal felforraljuk, hozzáadjuk a mogyorót, és addig keverjük, míg könnyű, habos nem lett.


Almás lepény
20 szelet
1 szelet súlya: 8.25 dkg
Energiatartalma: 1017 kJ/243 kcal
Szénhidrát: 25.08 g, ebből glukonon: 6.64 g
Hozzávalók:
 67 dkg linzertészta,
 1 kg megtisztított alma,
 8 dkg glukonon,
 12 dkg dió,
 5 dkg búzadara,
 1 tojás,
 1 dkg őrölt fahéj,
 a nyújtáshoz 5 dkg liszt.
A linzertészta felét kinyújtjuk, tepsibe fektetjük, megszurkáljuk, és a sütőben félig megsütjük. A felszeletelt almából elkészítjük a tölteléket. A búzadarát a sült tésztafelületre szórjuk, majd az almatölteléket egyenletesen ráterítjük. A tészta másik felével beborítjuk, és nyújtófával óvatosan elegyengetjük. A tetejét félórás időközökben kétszer tojással megkenjük, villával hosszában és keresztben becsíkozzuk, majd közepes meleg (180 fok) sütőben aranysárgára sütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni, csak utána vágjuk fel kockákra.


Barackos papucs
20 szelet
1 szelet súlya: 6 dkg.
Energiatartalma: 1143 kJ/274 kcal.
Szénhidrát: 24.83 g, ebből glukonon: 0.95 g.
Hozzávalók:
 1.15 kg hajtogatott élesztős tészta,
 35 dkg (20 fél szem) sárgabarack,
 5 dkg dió,
 1 tojás,
 a nyújtáshoz 5 dkg liszt.
A tésztát lisztezett gyúródeszkán egy centi vastagra nyújtjuk, egyforma négyzetekre vágjuk, és a sarkokat tojással megkenjük. A tésztadarabok közepére diót hintünk, erre borítjuk a megmosott, jól leszárított fél barackot. A tésztát átlósan, papucs alakúra ráhajtjuk, sütőlemezre fektetjük, és a tetejét tojással megkenjük. Közepesen meleg (180 fok) sütőben szép világos pírosra sütjük.


Diós kifli
20 szelet.
1 szelet súlya: 7.1 dkg.
Energiatartalma: 1490 kJ/356 kcal.
Szénhidrát: 29.76 g, ebből glukonon 6.13 g.
Hozzávalók:
 1.15 kg hajtogatott élesztős tészta,
 50 dkg diótöltelék,
 1 tojás,
 a nyújtáshoz 5 dkg liszt.
A tésztát lisztezett gyúródeszkán 1 cm vastagra nyújtjuk, és egyenlőszárú háromszögekre vágjuk. A diótöltelékből 20 egyforma, három centi hosszú rudacskát sodrunk, minden tésztaháromszög alsó részére rakunk egyet. A tésztát ráhajtjuk, és a töltelék nélküli részét kissé meghúzva, kifli alakúra formázzuk. Sütőlemezre rakjuk, a tetejét tojással megkenjük, és meleg helyen kelesztjük. Utána tojással ismét megkenjük. Közepesen meleg (180 fok) sütőben szép aranysárgára sütjük.


Diós csiga
20 szelet.
1 Szelet súlya: 5.25 dkg.
Energiatartalma: 1407 kJ/336 kcal.
Szénhidrát: 25.80 g, ebből glukonon 2.84.
Hozzávalók:
 1.15 kg hajtogatott élesztős tészta,
 20 dkg darált dió,
 4 dkg glukonon,
 1 citrom reszelt héja,
 4 dkg vaj,
 1 csipetnyi őrölt fahéj,
 a nyújtáshoz 5 dkg liszt.
A tésztát lisztezett gyúródeszkán 1 cm vastag téglalappá nyújtjuk, a tetejét forró vajjal megkenjük. A többi hozzávalót szárazon összekeverjük, és a vajjal megkent tésztára szórjuk. Henger alakúra tekerjük, és 20 egyforma szeletre vágjuk. Lapjukkal a sütőlemezre fektetjük, és duplájára kelesztjük. Közepesen meleg sütőben (180 fok) sütjük.


Darázsfészek
20 szelet.
1 szelet súlya: 7 dkg.
Energiatartalma: 1474 kJ/352 kcal.
Szénhidrát: 25.49 g, ebből glukonon:2.84 g.
Hozzávalók:
 1.15 kg hajtogatott élesztős tészta,
 20 dkg hámozott, szeletelt mandula,
 1 dl tejszín,
 5 dkg vaj,
 4 dkg glukonon,
 a nyújtáshoz 5 dkg liszt,
 a tetejére 1 tojás.
A tésztát lisztezett gyúródeszkán egy centi vastag téglalappá nyújtjuk. A mandulát lobogó, forró vízbe öntjük, egy-két percig forraljuk, majd hideg vízet öntve rá a barna külső héját lehúzzuk, a belsejét apróra vágjuk. A töltelék hozzávalóit felfőzzük, langyosra hűtjük, és a tésztára kenjük. Henger alakúra felcsavarjuk, 20 egyenlő szeletre vágjuk, és lapjával a sütőlemezre fektetjük. A tetejét tojással megkenjük, egy fél óráig kelesztjük, majd ismét megkenjük. A mikor a tészta duplájára megkelt, közepesen meleg (180 fok) sütőben aranysárgára sütjük.


Búrkifli
15 szelet.
1 szelet súlya: 6 dkg.
Energiatartalma: 1155 kJ/276 kcal.
Szénhidrát: 21.42 g, ebből glukonon 6.32 g.
Hozzávalók:
 60 dkg vajastészta,
 4 tojás fehérje,
 10 dkg glukonon,
 8 dkg darált dió,
 5 dkg durvára vágott dió,
 1 csipet őrölt fahéj,
 1 citrom reszelt héja,
 a nyújtáshoz 5 dkg liszt,
 a kenéshez 1 tojás.
A vajastésztát 3-4 cm vastag téglalappá nyújtjuk, három egyforma, hét-nyolc centi széles, hosszú csíkokra vágjuk. A csík hosszanti szélét tojással megkenjük. A töltelékhez a tojásfehérjét – a glukonont apránként hozzáadva – kemény habbá verjük, majd a darált diót, végül az ízesítő anyagokat is hozzáadjuk. A tölteléket a tésztacsíkok egyik hosszú oldalára halmozzuk, és a tésztát úgy hajtjuk rá, hogy egyszer körülölelje, és a tojásos résznél jól összeragadjon. A tészta tetejét kétszer tojással megkenjük, majd durvára tört dióval meghintjük. Minden csíkot 5 részre vágunk, kifli alakúra formázzuk, majd úgy rakjuk sütőlemezre, hogy a ragasztott rész kerüljön alulra. Forró sütőben (200 fok) kezdjük a sütést, majd a tüzet mérsékelve (160 fok) szép aranysárgára sütjük. Vigyázzunk, nehogy a tetején a dió megégjen.


Bécsi kocka
20 szelet.
1 szelet súlya: 5.8 dkg.
Energiatartalma: 1224 kJ/292 kcal.
Szénhidrát: 14.09 g, ebből glukonon: 7.58 g.
Hozzávalók:
 77 dkg diós linzer,
 20 dkg darált dió,
 10 dkg glukonon,
 1 dl tejszín,
 1 citrom reszelt héja,
 1 csipetnyi őrölt fahéj,
 1 kiskanál vaníliakivonat,
 4 cl rum,
 a nyújtáshoz 5 dkg liszt,
 a kenéshez 1 tojás.
A tésztát két egyforma négyzetre nyújtjuk. Az egyik tésztát tojással kétszer megkenjük, és közepes meleg (170 fok) sütőben megsütjük, még melegen 20 egyforma négyzetre vágjuk. A másik tésztát is megsütjük, de nem kenjük meg, nem vágjuk fel.
A töltelékhez a tejszínt a glukononnal felforraljuk, a finomra darált diót belekeverjük, majd ízesítjük. Amikor kihűlt, a rumot is hozzáadjuk, és a fel nem vágott kisült tésztára kenjük. A felvágott négyzeteket ráfektetjük, sőt óvatosan rá is nyomkodjuk, és két óra múlva a felső szeletek mentén a tésztát darabokra vágjuk.


Almás tiroli rétes
16 szelet.
1 szelet súlya: 6 dkg.
Energiatartalma: 846 kJ /202 kcal.
Szénhidrát: 18.67 g, ebből glukonon: 2.37 g.
Hozzávalók:
 50 dkg vajastészta,
 60 dkg almatöltelék,
 3 dkg búzadara,
 1 tojás.
 a nyújtáshoz 3 dkg liszt.
A tésztát 3 - 4 mm vastagra nyújtjuk, és két egyforma, 8 - 10 cm széles csíkot vágunk belőle. A két hosszanti szélét megkenjük tojással, a búzadarát a tésztacsíkok közepére szórjuk, majd a tölteléket ráhalmozzuk. A tésztát úgy hajtjuk rá, hogy a tölteléket körülölelje, és a tojással megkent részek 1 - 2 cm szélesen takarják egymást. A tészta tetejét tojással kétszer megkenjük, villával megszurkáljuk, és forró sütőben (200 fok) toljuk. 8 - 10 perc múlva a tüzet mérsékeljük, és a tésztát közepesen meleg (160 -170 fok) sütőben aranysárgára sütjük.


Mákos-meggyes tiroli rétes
16 szelet.
1 szelet súlya: 6 dkg.
Energiatartalma: 976 kJ / 233 kcal.
Szénhidrát: 20.62 g, ebből glukonon: 4.5 g.
Hozzávalók:
 50 dkg vajastészta,
 32 dkg máktöltelék,
 18 dkg kimagozott meggy,
 1 tojás,
 3 dkg búzadara,
 1 csipetnyi őrölt fahéj;
 a nyújtáshoz 3 dkg liszt.
Hasonlóan készül, mint az almás. A különbség csupán az, hogy alma helyett máktöltelékkel kenjük meg, és a levétől lecsurgatott meggyet a mákra terítjük.


Meggyes kocka
15 szelet.
1 szelet súlya: 7 dkg.
Energiatartalma: 1306 kJ / 312 kcal.
Szénhidrát: 23.9 g, ebből glukonon: 5.03 g.
Hozzávalók:
 38 dkg diós linzer,
 15 dkg vaj,
 5 dkg glukonon,
 30 dkg kimagozott meggy,
 10 dkg darált dió,
 10 dkg liszt,
 3 tojás,
 5 dkg búzadara,
 1 citrom reszelt héja,
 1 csipetnyi fahéj;
 a nyújtáshoz 3 dkg liszt.
A linzertésztát fél centi vastagra nyújtjuk és kibélelünk vele egy közepes nagyságú tepsit. Mérsékelt tűznél a sütőben aranysárgára sütjük, majd búzadarával meghintjük, és a levétől lecsurgatott meggyel megszórjuk. A vajat a glukononnal habosra keverjük és először a tojást, majd a darált diót, a lisztet meg az ízesítőket hozzáadjuk. A meggyre simítjuk, és közepesen meleg (170 fok) sütőben aranysárgára sütjük. Hidegen szeleteljük fel.


Túrós táska
20 db.
1 szelet súlya: 8 dkg.
Energiatartalma: 1260 kJ/301 kcal.
Szénhidrát: 27.85 g, ebből glukonon: 4.74 g.
Hozzávalók:
 1.15 kg hajtogatott élesztős tészta,
 60 dkg túrótöltelék,
 1 tojás,
 a nyújtáshoz 5 dkg liszt.
A tésztát 1 cm vastagra nyújtjuk, és derelyevágóval 20 egyenlő négyzetre szabjuk, a négyzetek sarkait tojással megkenjük. A túrótölteléket a tészták közepére halmozzuk, majd a tésztát táskaszerűen behajtogatjuk. A tetejét tojással megkenjük, majd ismét megkenjük. Közepesen meleg sütőben (180 fok) szép világosra sütjük.


Rákóczi túrós
15 szelet
1 szelet súlya: 6.4 dkg
Energiatartalom: 885 kJ / 212 kcal.
Szénhidrát: 24.88 g, ebből glukonon: 13.25 g.
Hozzávalók:
 33 dkg sárga linzertészta,
 60 dkg túrótöltelék,
 4 tojásfehérje,
 10 dkg glukonon,
 3 dkg búzadara;
 a nyújtáshoz 3 dkg liszt.
A tésztát fél centi vastagra nyújtjuk és kibélelünk vele egy közepes nagyságú tepsit. Villával megszurkáljuk, és közepesen meleg sütőben (170 fok) megsütjük. Amikor kihűlt, búzadarával megszórjuk, és a túrótölteléket rásimítjuk. A tojásfehérjét a glukononnal kemény habbá verjük, a túróra terítjük, és a sütőbe visszatolva (190 - 200 fok) 3 - 4 percig szárítjuk, vigyázva arra, hogy a teteje szép rózsaszín legyen, ne barnuljon meg.
Langyosan kockákra szeleteljük.


Szilvás lepény
16 szelet.
1 szelet súlya: 6.5 dkg.
Energiatartalma: 993 kJ/237 kcal.
Szénhidrát: 21.94 g, ebből glukonon: 3.53 g.
Hozzávalók:
 33 dkg linzertészta,
 22 dkg vajastészta,
 50 dkg kimagozott szilva,
 10 dkg darált dió,
 3 dkg búzadara,
 1csipetnyi fahéj,
 1 citrom reszelt héja,
 3 dkg glukonon,
 1 tojás, a nyújtáshoz 3 dkg liszt.
A linzertésztát fél cm vastagra nyújtjuk, kibélelünk vele egy közepes nagyságú tepsit, megszurkáljuk, és közepesen meleg (170 fok) sütőben megsütjük. Miután kihűlt, megszórjuk a búzadarával, a finomra darált dióval, és az ízesítőkkel. A szilvát a tésztára terítjük, a glukononnal
meghintjük. A vajastésztát kinyújtjuk, és a sütemény tetejére borítjuk, a linzer széleihez nyomkodjuk. A tetejét megszurkáljuk, tojással kétszer megkenjük, majd először erős (200 fok), ezután közepes tűznél (170 fok) aranysárgára sütjük. Csak hidegen szeleteljük fel.


Almával töltött piskóta
15 szelet.
1 szelet súlya: 6.5 dkg.
Energiatartalma: 686 kJ/164 kcal.
Szénhidrát: 23.24 g, ebből glukonon: 11.85 g.
Hozzávalók:
 45 dkg diabetikus piskóta,
 60 dkg tisztított alma,
 5 dkg glukonon,
 15 dkg diabetikus baracklekvár,
 8 dkg dió,
 1 csipet fahéj,
 1 citrom reszelt héja.
A megtisztított, felszeletelt almát a glukononnal összekeverjük, és állandóan kevergetve megpirítjuk. Amikor már teljesen puha, kenhető, a citromhéjat hozzáadjuk, és kihűtjük. A megsült piskótalapot azon forrón nedves konyharuhára fektetjük, kb. 10 dkg forró baracklekvárral megkenjük, és az almatölteléket rásimítjuk. A tésztát felcsavarjuk, kihűtjük. A tetejét a megmaradt baracklekvárral megkenjük, és finomra darált dióval meghintjük. Szeletekre vágva kínáljuk. Adhatunk hozzá vanília-, vagy borsodót.


Sült almatorta
16 szelet.
1 szelet súlya: 5 dkg.
Energiatartalma: 632 kJ/151 kcal.
Szénhidrát: 17.12 g, ebből glukonon 5.30 g.
Hozzávalók:
 33 dkg linzertészta,
 60 dkg tisztított alma,
 2 dkg búzadara,
 5 dkg dió,
 1 csipet fahéj,
 1 citrom reszelt héja,
 2 dkg glukonon,
 20 dkg zselé,
 a nyújtáshoz 3 dkg liszt.
A linzertésztát fél centi vastagra nyújtjuk. Egy alacsony, kb. 2-3 centi magas tortaformát a tésztával kibélelünk, villával megszurkáljuk, és közepesen meleg sütőben (170 fok) félig megsütjük. A darált diót, a búzadarát, a glukonont és az ízesítőket összekeverjük, és a tésztára szórjuk. A megtisztított, negyedekre vágott almát körkörösen ráfektetjük, és a tortát közepesen meleg sütőben megsütjük. Amikor kihűlt, az alma tetejét 25-28 fokra hűtött gyümölcszselével bevonjuk, a hűtőben a zselét megdermesztjük, majd felszeleteljük.


Diós bejgli
2 rúd – 20 szelet.
1 szelet súlya: 5.5 dkg.
Energiatartalma: 1030 kJ/246 kcal.
Szénhidrát: 20.71 g, ebből glukonon: 7.58 g.
Hozzávalók:
 60 dkg bejglitészta,
 64 dkg diótöltelék,
 1 tojás.
A tésztát két egyenlő részre osztjuk, és lisztezés nélkül 3-4 milliméter vastag téglalappá nyújtjuk. A tölteléket úgy kenjük a tésztára, hogy az oldalánál 1 centi üresen maradjon. A téglalap oldalán az egy centis részt a töltelékre hajtjuk, jól lenyomkodjuk, majd a bejglit feltekerjük. A tojással vékonyan megkenjük, és hűvös, szellős helyen teljes száradásig pihentetjük. Ha a tésztára kent tojás teljesen megszáradt, és már repedezettnek látszik, akkor tojással ismét megkenjük, és újra
szárítjuk. Amikor a második kenés is teljesen megszáradt, a bejgli tetejét megszurkáljuk, és forró sütőben (180-200 fok) megsütjük. A sütési idő 40-45 perc.


Mákos bejgli
2 rúd – 20 szelet.
1 szelet súlya: 5.5 dkg.
Energiatartalma: 951 kJ/227 kcal.
Szénhidrát: 22.66 g, ebből glukonon: 7.58 g.
Hozzávalók:
 60 dkg bejglitészta,
 64 dkg máktöltelék,
 1 tojás.
Ugyanúgy készül, mint a diós bejgli.


Citromtorta
16 szelet
1 szelet súlya: 6.6 dkg
Energiatartalma: 1067 kJ / 255 kcal
Szénhidrát: 20.53 g, ebből glukonon13.63 g.
Hozzávalók:
 1 kerek, 45 dkg-os piskótatészta,
 1 dl tejszín,
 10 dkg glukonon,
 25 dkg Ráma margarin,
 2 nagy citrom reszelt héja,
 1 citrom leve,
 a díszítéshez gyümölcszselé.
A tejszint a glukononnal felfőzzük, kihűtjük, majd a margarinnal habosra keverjük, közben a citrom levét és reszelt héját is hozzáadjuk. A piskótatésztát 3 egyenlő lapba vágjuk, a citromkrémmel megkenjük, és a torta oldalát és tetejét is bevonjuk vele. A tortát jól kifagyasztjuk, utána a tetejét a vékony karikákra vágott másik citrommal kirakjuk. A langyos gyümölcszselével (25-28 fokos) bevonjuk, és újra hagyjuk megdermedni. Meleg vízbe mártott, szárazra törölt éles késsel felszeleteljük.


Csokoládétorta
16 szelet.
1 szelet súlya: 6.5 dkg.
Energiatartalma: 1380 kJ/330 kcal.
Szénhidrát: 26.39 g, ebből glukonon: 13.32 g.
Hozzávalók:
 25 dkg Ráma margarin,
 14 dkg glukonon,
 5 tojás,
 4 dkg kakaó,
 1 nagy citrom reszelt héja,
 1 kiskanál vaníliakivonat,
 16 dkg liszt,
 16 dkg dió,
 25 dkg diabetikus baracklekvár,
 5 dkg diabetikus csokoládé,
 5 g sütőpor,
A margarint 6 dkg glukononnal habosra keverjük, a tojássárgákat egyenként hozzáadjuk, majd az ízesítőkkel és a szitált kakaóporral jól kikeverjük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, és 8 dkg glukonont apránként hozzáadjuk. A tojásos margarint és a felvert fehérjét óvatosan összekeverjük, majd a lisztet, 8 dkg őrölt diót meg a sütőport is beleszórjuk. Papírral bélelt tortaformába simítjuk, és közepesen meleg sütőben (160-170 fok) lassan sütjük. Amikor kihűlt, deszkára borítjuk, a papírt lehúzzuk róla, és a tésztát 3 lapba vágjuk, mindegyiket forró baracklekvárral megkenjük, a maradék durvára vágott dióval meghintjük. A tetejét, oldalát is bevonjuk a lekvárral, majd reszelt diabetikus csokoládéval díszítjük. Szeletelés előtt lehetőleg 1 napig pihentessük. Hűtést nem igényel.


Csokoládékrém-torta
16 szelet.
1 szelet súlya: 5.5 dkg.
Energiatartalma: 1101 kJ/263 kcal.
Szénhidrát: 19.17 g, ebből glukonon: 11.82 g.
Hozzávalók:
 1 db 45 dkg-os csokoládés piskótakarika,
 25 dkg vaj,
 5 tojássárgája,
 10 dkg glukonon,
 4 cl 40 százalékos rum,
 4 dkg kakaó,
 1 kiskanál neszkávé.
A tojássárgákat a glukononnal vízgőz fölött állandóan kevergetve 50-55 fokra melegítjük. A gőzről levesszük, és tovább keverjük, míg ki nem hűlt, majd a neszkávét és kakaót is hozzáadjuk. A vajat habosra keverjük, a tojáskrémet, végül a rumot hozzáadjuk. A tortakarikát 3 lapba vágjuk, és a krémmel megtöltjük, bevonjuk. 16 szeletre vágjuk.


Diótorta
16 szelet.
1 szelet súlya: 6.5 dkg.
Energiatartalma: 1077 kJ/257 kcal.
Szénhidrát: 18.38 g, ebből glukonon: 10.66 g.
Hozzávalók:
 1 kerek 45 dkg-os diós piskóta,
 1 dl tejszín,
 8 dkg glukonon,
 5 tojássárgája,
 18 dkg dió,
 1 citrom reszelt héja,
 2 kiskanál vaníliakivonat,
 25 dkg Ráma margarin,
 3 cl rum.
Simára keverjük a tojássárgákat a glukononnal, és hozzáadjuk a tejszínt és az ízesítőket. Vízgőzön, állandóan keverve majdnem forrpontig melegítjük. A gőzről levesszük, majd 10 dkg darált diót adunk hozzá. Amikor kihűlt, a margarint habosra keverjük, a rummal, esetleg egy-két csepp rumesszenciával ízesítjük. A tortakarikát 3 lapba vágjuk, a krém kétharmadával a tortalapokat megkenjük, a többi krémmel a torta oldalát és tetejét vékonyan bevonjuk. A torta tetejére 16 egyenlő részt jelölünk, és a maradék durvára tört dióval, vagy fél diószemekkel díszítjük.
Néhány órára a hűtőszekrénybe tesszük, csak utána szeleteljük fel.


Képgaléria

Szólj hozzá

Név:
E-mail címed:
Az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon
Szöveg:
Milyen nap van ma Magyarországon?
Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!