Bejelentéskitti-konyhaja
Az igazi ízek

MENÜ

Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek. Ráadásul most megkapod ajándékba A Hatékony Angol Tanulás Titkai tanulmányom.


Üzenőfal


Név:

Üzenet:Hírek
Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelemre és a frissítésekről értesítést kapsz! Feliratkozni és leiratkozni: kittymazsola@vipmail.hu

tovább >>


Látogatók receptjei

Szeretettel várom a látogatók receptjeit,hogy az ország minden részéről finomabbnál finomabb recepteket gyűjtsünk össze egy csokorba,ezzel segítve a háziasszonyok mindennapjait. A receptek szavazáson vesznek részt. A nyertes ételt elkészítem és fényképekkel feltöltöm! A recepteket várom a :kittymazsola@vipmail.hu e-mail címre!

tovább >>


Látogatók receptjei

Szeretettel várom a látogatók receptjeit,hogy az ország minden részéről finomabbnál finomabb recepteket gyűjtsünk össze egy csokorba,ezzel segítve a háziasszonyok mindennapjait. A receptek szavazáson vesznek részt. A nyertes ételt elkészítem és fényképekkel feltöltöm! A recepteket várom a :kittymazsola@vipmail.hu e-mail címre!

tovább >>Szavazás
Csemeguborka
Az egészen apró, friss, hibátlan uborkákat megmossuk és üvegbe rakjuk.Ízlés szerint ecetezett vizet forralunk. 3 liter léhez 2 evőkanál sót,4 evőkanál cukrot, fél kávéskanál köménymagot, 10-12 szem borsot,ugyanennyi szegfűborsot, mogyoró nagyságú gyömbért, 1-2 szál csombortés egy kávéskanál szalicilt teszünk, és a felforrt, fűszerezett lét az
uborkára öntjük. Az uborkák közé tehetünk néhány karika sárgarépát és tormát is. Mikor a lé kihűlt, az üvegeket lazán lekötjük és egy hétig meleg helyen - pl. a konyhában - tartjuk. Ekkor a maradék fűszeres ecetes lét még ráöntjük, 1 kávéskanálnyi mustármagot vászonruhába kötve a tetejére teszünk, jól lekötözzük és hűvös helyre rakjuk. Egy 5 literes üveghez kb. 5 kg apró uborka kell.


Kovászos uborka télire
Az egészséges, közepes nagyságú, egyforma uborkákat megmossuk, két végüket levágjuk, az uborkákat villával megszurkáljuk, majd üvegekbe rakjuk. Az üveg aljára és tetejére bőven tegyünk kaprot. Literenként 3 dkg sóval vizet forralunk és óvatosan, nehogy az üveg megrepedjen, az uborkára öntjük. Erre az uborkára nem teszünk kenyérdarabot, mint a nyárira, csak ízesítőül egy csipetnyi ánizst. Az üveget langyos helyre tesszük - de nem napra vagy tűzhelyre -, és ügyeljünk arra, hogy éjjelre se hűljön le. (Célszerű éjszakára meleg, de nem forró vízbe állítani.) Kb. 10 nap alatt érik meg. Ekkor szorosan lekötjük és hűvös helyre tesszük.


Sós uborka
Egy ötliteres uborkásüveghez kb. 2,5 kg ujjnyi hosszú, közepes vastagságú uborka kell. Az uborkát megmossuk, bő vízzel leforrázzuk, majd miután a vizet leöntöttük róla, megszikkasztjuk - azaz konyharuhán szétterítve hagyjuk megszáradni. Az üvegbe alul kaprot teszünk, majd uborkát, erre kaprot, így rétegezzük, amíg az üveg meg nem telik. A tetejére kaprot teszünk és rászórunk egy késhegynyi szalicilt. Két liter vizet 6 dkg sóval felforralunk és az uborkára töltjük. Szorosan lekötjük és 5-6 napra meleg helyre tesszük. Ezalatt felforr, zavaros lesz, majd később letisztul. Az üveg tetejére tegyünk kifacsart vizes ruhát, nehogy a lekötő papír - celofán - kirepedjen.


Mustármagos uborka
A nagyobb uborkákat meghámozzuk, négyfelé vágjuk, és miután magos részüket kikapartuk, tálba téve besózzuk. 24 óráig állni hagyjuk, majd a sóból kivéve szárazra töröljük. Ízlés szerint ecetezett vizet forralunk és az uborkára öntjük, amit ismét egy napig állni hagyunk. Ekkor az uborkát üvegbe rakjuk, tetejére egy kávéskanálnyi mustármagot, késhegynyi szalicilt szórunk. Az ecetes levet felforraljuk fekete borssal, egy kevés szegfűszeggel, néhány vékony szelet tormával, 1-2 szál csomborral és vasfűvel. Mikor kihűlt, ráöntjük az uborkára és az üveget légmentesen lekötjük.


Hagymás ubroka
Középnagyságú friss uborkákat leforrázunk, a vízben hagyunk kihűlni, majd hámozatlanul meggyalulunk. Az üvegbe egy sor gyalult uborkát, egy kávéskanálnyi sót, egy réteg karikára vágott vöröshagymát, majd ismét uborkát, sót és hagymát teszünk, amíg az üveg meg nem telik. Közben tehetünk egy-egy sor metéltre vágott, szép piros színű paprikát is.Felforralt és kihűtött borecetet vagy hígított ecetet öntünk rá, amibe egy kevés cukrot és mustármagot is keverünk. Az üveget nem kötjük le,mert az ecet leapad. Két-három napon át az ecetet mindig pótoljuk,majd az üveget légmentesen lekötjük és hűvös helyre tesszük.


Uborka saláta
A meghámozott, meggyalult uborkát gyengén sózva üvegekbe rakjuk,majd felforralt és kihűtött, hígított borecettel leöntjük úgy, hogy teljesen ellepje. (Az üveget ne tömjük meg szorosan uborkával, hogy az ecet jól átjárhassa.) Az üveget lekötjük, és 10-15 percig gőzöljük.


Mustban főtt sütőtök húsok mellé
A sütőtököt felszeleteljük, belső magos részét és külső héját levágjuk úgy, hogy csak a sárga bele maradjon. Ezt kb. két ujjnyi kockákra daraboljuk, és 15 percre meszes vízbe rakjuk (3 liter vízbe egy diónyi meszet teszünk). Ezután többször váltott hidegvízben jól átmossuk. Egy liter mustot lábosba öntünk, 8-10 szem borsot, egy kávéskanálnyi sót teszünk hozzá, felforraljuk, és annyi tökkockát teszünk bele, amennyit a must ellep. Csak addig főzzük, amíg a tökbe egy fogpiszkálót könnyen beleszúrhatunk, ne legyen túl puha. A mustban hagyjuk kihűlni. Ezután üvegbe rakjuk, a tetejére egy borsónyi benzoesavas nátriumot szórunk, lekötjük és hűvös helyre tesszük. Nem kell kigőzölni.


Tök uborka módra
A zsenge spárgatököt meghámozzuk, magját kikaparjuk, és a húsát ujjnyi darabokra vágva besózzuk. Néhány órai állás után, amikor már levet enged, a sóból kivesszük. Néhány szál kaporral, babérlevéllel, pár szem egész borssal és mustármaggal rétegezve üvegbe rakjuk. Ízlés szerint hígított ecetet forralunk cukorral, szeletelt hagymával, tormaszeletekkel (sózni nem kell, mert a tök elég sós). Az ecetet forrón a tökre szűrjük, a tetejére egy késhegynyi benzoesavas nátriumot szórunk, lekötjük és száraz gőzbe rakjuk.


Zöld dinnye ecetben
Az apró, kemény és hibátlan kis zöld dinnyéket jól megmossuk, lecsurgatjuk és üvegekbe rakjuk. Az üveg aljára szőlő- és meggylevelet, vasfüvet, csombort, tormaszeleteket, szemes borsot teszünk. Kellemesen sós-ecetes lét forralunk, amelyhez literenként 1 késhegynyi szalicilt adunk. A dinnyére néhány tormaszeletet és szőlőlevelet teszünk, majd ráöntjük a kihűlt ecetet. Az üvegeket lekötjük és hűvös helyre rakjuk.


Zöld paradicsom ecetben
A kis, kemény paradicsomokat megmossuk, lecsumázzuk. 2-3 kis zöld dinnyét is megmosunk, ha nem egészen kicsik, akkor félbe vagy gerezdekbe vágjuk őket. Az üveg aljára szőlő- és meggyfalevelet, kaporszárat fektetünk, erre rétegezzük szépen elrendezve a zöld paradicsomot és a dinnyét. Néhány apróbb zöldpaprikát is rakhatunk közé. A tetejére is tegyünk kaporszárat és szőlőlevelet. Ízlés szerint hígított és cukorral, sóval ízesített ecetet felfőzünk néhány szem borssal, forrón a paradicsomokra öntjük, az üveget szorosan lekötjük és száraz gőzbe tesszük.


Zöldpaprika ecetben
A hibátlan, friss zöldpaprikát jól megmossuk, szárát rövidre vágjuk, majd húsát a csumája mellett néhány helyen megszurkáljuk, hogy az ecetes lé beszívódhasson. Nagyobb üvegekbe rakjuk, (közbe tehetünk egy-egy pirosra színeződött paprikát), közédugunk néhány vékony tormaszeletet. Ízlés szerint hígított ecetet sóval, cukorral és szemes borssal felforralunk. Mikor kihűlt, ráöntjük a paprikára úgy, hogy teljesen ellepje. A paprikák fölé az üveg szájánál tegyünk kis falapocskát, nehogy a paprika kiemelkedjen az ecetből. Az üveget csak másnap vagy harmadnap kell lekötni, mert addigra az ecet rendszerint leapad, ezt a lekötés előtt pótolni kell. Száraz, hűvös helyen tároljuk.


Zöldpaprika erdélyi módon
A vastag húsú, teljesen ép, nagy paprikákat 3-4 percig sütjük, hogy
a héjuk kissé hólyagos legyen, majd ruhával letakarva állni hagyjuk.
Ezalatt a héj megpuhul és könnyen lehúzhatjuk. A lehámozott paprikákat
üvegbe rakjuk és gyengén sós, ecetes vizet öntünk rájuk. A tetejükre
késhegynyi szalicilt szórunk. Az üveget lekötjük és hűvös, száraz
helyre tesszük.


Paprikasaláta télire
A szép, húsos paprikát karikára vágjuk, elkülönítve a zöldet és apirosat, majd leforrázzuk ecetes vízzel. Rövid ideig állni hagyjuk,ezután szitán vagy szűrőn lecsöpögtetjük és üvegekbe rakjuk, rétegenként külön a pirosat és a zöldet. Erős ecetes levet készítünk,amelybe sót, babérlevelet, szemes borsot és annyi cukrot teszünk, hogy jó édeskés legyen. Felforraljuk, majd ha kihűlt, a paprikára öntjük.Az üvegeket lekötjük és kigőzöljük. 5 kg paprikához kb. 2 dl ecet -borecetből több -, 2 kanál só, 4-5 babérlevél, 10-15 szem bors éskb. 10 dkg cukor kell.


Sültpaprika saláta
A szép, húsos zöldpaprikát megmosva, megtörölve a tűzhely lapjára- gáztűzhelyen védőlemezre - tesszük és kis lángon átsütjük. Ezután tálba rakjuk, egy kissé megsózzuk és letakarjuk, hogy egy ideig gőzben álljon. Miután a vékony héját lehúztuk, a paprikát kicsumázzuk, szeletekre vágjuk és kisebb üvegekbe rakjuk (annyit, hogy lehetőleg
egyszeri használatra elfogyjon). A szokásosnál savanyúbb ecetes salátalevet készítünk, megsózzuk, megcukrozzuk, felforraljuk, és még forrón a paprikára öntjük. A tetejére kb. egyujjnyi olajat öntünk. Az üvegeket lekötjük, és a forrástól számított 30 percig lassan gőzöljük. A vízben hagyjuk kihűlni.


Vegyes zöldségsaláta
Egyenlő mennyiségű zöldpaprikát, zöldbabot, apró uborkát, gyenge sárgarépát, karfiolrózsát, apró kis vöröshagymát, leszemezett tejes kukoricát és néhány apró csiperkegombát külön-külön egy kevés vízben - vagy gőzben - félpuhára párolunk. (A kuktafazék részes párolóbetétjében egyszerre is elkészíthetjük.) Szűrőbe vagy szitára téve vizét lecsurgatjuk, a zöldséget apróbb szeletekre, kockákra vágjuk, majd fajtánként rétegezve kisebb üvegekbe rakjuk. Sóval, cukorral és tárkonnyal ízesített, a szokásosnál valamivel erősebb salátaecettel teleöntjük az üvegeket, a zöldség tetejére egy csipetbenzoesavas nátriumot szórunk, és lekötve hűvös helyre tesszük.


Csalamádé
Kb. azonos mennyiségű uborkát, zöld paradicsomot, zöldpaprikát, fejeskáposztát jól megmosva vékony karikákra,csíkokra vágunk, a káposztát legyaluljuk. Az egészet összevegyítjük ízlés szerinti mennyiségű, hajszálvékony karikákra vágott hagymával, megsózzuk, megszórjuk mustármaggal, és 1-2 órát állni hagyjuk. Ezután üvegekbe töltjük. A visszamaradt lét cukorral, ecettel és vízzel elkeverve felforraljuk, és ha kihűlt, feltöltjük vele az üvegeket. A tetejükre egy kevés benzoesavas nátriumot szórunk és lekötjük. Kigőzölni nem kell.


Ecetes hagyma
Apró kis hagymákat - legjobb a gyöngyhagyma - megtisztítunk,sós-ecetes vízben 1-2 percig forralunk. Ezután leszűrjük és kisebb üvegekbe tesszük őket. Sóval cukorral, törött borssal, esetleg tárkonylevéllel ízesített salátaecetet készítünk, felforraljuk,majd ha kihűlt, a hagymára öntjük. Az üveget lekötjük, kigőzölni nem kell, azonnal a kamrába tehetjük. Hűvös helyen tartsuk.


Gombasaláta
1 kg gombát (csiperke, vargánya, rizike stb.) megtisztítunk,megmosunk, és a nagyságától függően félbe vagy szeletekbe vágunk.Tálba tesszük, gyengén ecetes, sós vízzel leforrázzuk, és lefödve egy óra hosszat állni hagyjuk. Ekkor szűrőben jól lecsurgatjuk. Fél kg megtisztított vöröshagymát karikára vágunk és a gombával rétegezve üvegekbe rakjuk. Minden sort megszórunk egy mokkáskanál sóval és meglocsolunk egy evőkanálnyi borecettel. A legfelső sorra valamivel több sót és ecetet öntünk, és a gombákat hurkapálcikával leszorítjuk. Az üveget lekötjük és hűvös helyre tesszük.


Fűszeres gombasaláta
1 kg apró gombát megtisztítunk, és egészben hagyva sós vízben néhány percig forralunk. Ezután leszűrjük és levét lecsurgatjuk. Közben ízlés szerint hígított borecetet forralunk kevés sóval, cukorral ízesítve. A gombát bő szájú üvegekbe rakjuk, minden rétegre néhány szem fekete borsot, köménymagot, 1-2 szelet tisztított tormát és 1-2 szál kaprot teszünk. Három nap múlva az ecetet leöntjük, felforraljuk, és ha kihűlt, ismét a gombára öntjük. Az elfőtt ecetet pótolni kell, hogy a lé mindig ellepje a gombát. Most már végleg lekötjük és 10-12 percig gőzöljük. Hideg helyen tartjuk. Néhány hétig figyeljük az üveget, és ha a lé zavarosodni kezd, öntsük le, és új ecetet készítve, ismét gőzöljük ki.


Szerb saláta
Nagy, húsos, kicsumázott zöldpaprikákat karikára vágunk, nagyobb uborkákat héjastól meggyalulunk, tisztított vöröshagymát szálasra vágunk. Egészen apró kis uborkákat, zöld dinnyét egészben adunk hozzájuk, tetszés szerinti arányban. Ízlés szerinti savanyúságú ecetes vizet sóval, szemes borssal, egy kevés cukorral, babérlevéllel, szegfűborssal, gyömbérrel felforralunk és a salátaféléket leforrázzuk. Ha az ecet kihűlt, leöntjük és újra felforraljuk. A salátaféléket üvegekbe rakjuk, a forró ecettel leöntjük, tetejükre egy kevés benzoesavas nátriumot szórunk. Az üveget lekötjük és száraz gőzbe tesszük.


Marinált paradicsompaprika
Piros vagy zöld, húsos paradicsompaprikát jól megmosunk, kicsumázunk és nagyobb gerezdekre vágva gyengén besózunk (1 kg paprikához 5 dkg sót vegyünk ). Egy-két órai állás után üvegekbe rakjuk a kissé megpuhult paprikaszeleteket. Tetszés szerint hígított, lehetőleg bor- vagy gyümölcsecetet felforralunk 1-2 babérlevéllel, egy pár szem borssal, egy kevés cukorral és langyosan a paprikára öntjük. A tetejére egy borsónyi benzoesavas nátriumot szórunk, és annyi olajat öntünk rá, hogy a paprikát legalább egyujjnyira ellepje (ezért a paprikaszeletekkel az üveget ne rakjuk teljesen tele). 8-10 percig gőzöljük - de ne tovább, mert a paprika megpuhul.


Patiszon (csillagtök) ecetben
Az egészen zsenge patisszonokat, miután szárukat levágtuk, megmossuk és üvegbe rakjuk. Néhány szál kaprot teszünk közéjük. Ízlés szerint hígított ecetet sóval, cukorral, szemes borssal, néhány szelet tormával felforralunk, egy késhegynyi szalicilt keverünk bele. A forró ecetet a patisszonra öntjük, az üveget lekötjük és száraz gőzbe rakjuk.


Patiszonsaláta
A meghámozott patisszonokat ujjnyi darabokra vágjuk, üvegbe rakjuk,
esetleg néhány zöldparadicsommal, kisebb uborkával együtt. Ízlés
szerint hígított ecetet sóval, cukorral, szemes borssal, mustármaggal,
tormaszeletekkel, kaporral forralunk, belekeverünk késhegynyi
szalicilt és forrón a zöldségfélékre öntjük. Az üveg tetejére néhány
kaporlevelet, sárgarépa-karikákat teszünk. Az üveget lekötjük és
száraz gőzbe tesszük.


Cukkinisaláta
A nagy uborkához hasonló, sötétzöld cukkínit meghámozunk, hosszában kettévágjuk és magos részét kikaparjuk. Ezután félujjnyi szeletekre vágjuk és egy edénybe téve besózzuk. Egy-két óra után a sóból kivesszük, és néhány szál zöldkaporral rétegezve lazán üvegekbe tesszük. Ízlés szerint hígított ecetet felforralunk egy kevés cukorral, egy fej tisztított, egészbe hagyott vöröshagymával, egy gerezd fokhagymával, néhány szem egész borssal és köménymaggal. Belekeverünk egy késhegynyi szalicilt vagy benzoesavas nátriumot, és forrón a cukkínira öntjük. Az üveget lekötjük és száraz gőzbe tesszük.


Cukkini fűszeresen
A vékonyan lehámozott és ujjnyi karikára vágott cukkínit ugyancsak karikára vágott húsos zöld és piros paprikával rétegezve üvegekbe rakjuk, néhány szelet tisztított tormát téve közé. A borecetet felhígítjuk azonos mennyiségű vízzel, ízesítjük ízlés szerint sóval, cukorral, 1-2 szál kaporral, csomborral, tárkonnyal, jól felforraljuk és forrón a cukkínira öntjük, melynek tetejére tettük a megfőtt fűszernövényeket és a csapott mokkáskanálnyi tartósítószert. Az üvegeket lekötjük és szárazgőzbe rakjuk.


Szőlőlevél eltevése
A szőlőlevélből készült "Töltike" ízletes, vitamindús étel, de csak a zsenge, permetezetlen szőlőlevelek jók hozzá. A jól kifejlett,de zsenge - még nem permetezett - szőlőleveleket leszedjük, jól megmossuk, és egy nagyobb, bő szájú üvegbe egymásra rakott csomókba,szorosan lenyomkodva berakjuk. Az üveget teleöntjük hideg sós vízzel (fél liter vízre egy púpozott evőkanál sót számítva), és egy kis fedővel letakarva szellős helyre tesszük. A lé kiforr és előfordulhat hogy kifut. Ha apad, pótoljuk sós vízzel. Néhány nap múlva a szőlőleveleket lejjebb nyomjuk, és újabbakat teszünk az üvegbe, amiket hurkapálcika-darabokkal leszorítunk. Ha már nem forr és megtisztult a lé, akkor az üveget lekötjük. Többször nézzük meg, hogy a folyadék ellepi-e a szőlőleveleket, és ha szükséges, akkor
pótoljuk, mert különben készítményünk megromlik. Használat előtt a leveleket egy kevés langyos vízben mossuk át.


Céklasaláta
A céklagumókat jól megmossuk, és meleg vízbe téve, lefedve puhára főzzük. A főzővizet leöntjük, a céklát lehéjazzuk és - lehetőleg hullámos pengéjű cifrázókéssel - vékony szeletekre vágjuk. Közben a szokásosnál savanyúbb ecetes lét készítünk (a cékla édes, elviszi a savanyú ízt), sóval, köménymaggal, nagyon kevés cukorral felforraljuk. Amikor a lé kihűlt, a céklát néhány szelet tisztított tormával együtt üvegekbe rakjuk, a tetejére is tormaszeleteket teszünk, ráöntjük a levet, egy mokkáskanálnyi benzoesavas nátriumot szórunk rá, lekötjük és 8-10 percig gőzöljük. Készíthetjük úgy is, hogy a megmosott céklát nyersen hámozzuk meg, csak ezután főzzük. Ilyenkor a főzőlevét használjuk fel a salátalé készítéséhez, minden egyebet az előbbiek szerint csináljunk.


Reszelt cékla
A megmosott céklagumókat nyersen meghámozzuk, és nagy lyukú reszelőn- káposztareszelőn - megreszeljük. Egy kg céklához egy fél pohár ecetes reszelt tormát, egy kávéskanál sót, egy mokkáskanál köménymagot keverünk. Néhány óra hosszat állni hagyjuk, ezalatt levet ereszt. A céklát levéből kinyomva szorosan üvegekbe rakjuk, a levét tetszés szerint savanyítjuk bor- vagy gyümölcsecettel, ízesítjük egy kevés cukorral, az üvegekbe rakott céklára öntjük, a tetejére egy mokkáskanálnyi benzoesavas nátriumot szórunk, lekötjük, és a víz forrásától számított 8-10 percig gőzöljük. A vízben hagyjuk kihűlni.


Mustos almabefőtt
Hozzávalók: 2 liter édes must, 60 dkg kristálycukor, 1 kg savanyú, kemény, rétesalma, 3 szem szegfűszeg, 1 mokkáskanál őrölt fahéj; üvegenként: késhegynyi nátrium-benzoikum.
Az almát megmossuk, meghámozzuk, kicsumázzuk, és nyolcadokba vágjuk. A mustot felforraljuk, beletesszük a cukrot és a szegfűszeget, valamint a fahéjat, majd 2-3 percnyi forralás után az almagerezdeket is. Kis lángon addig főzzük, amíg az alma üvegessé válik, de még nem fő szét. A leszűrt almát azonnal üvegekbe töltjük, ráöntjük a forró levet, és légmentesen lekötjük. Száraz gőzben hagyjuk kihűlni. Másnap tesszük csak végleges helyére.
hozzávalók 4 főre
5 kg őszibarack (kemény, magvaválós)
3 l víz
90 dkg cukor
1 kisebb citrom leve (ettől nem fog megbarnulni)
szalicil
7 db befőttes üveg (7,2 deciliteresek)
befőző celofánlapok
elkészítés
A barackokat meghámozzuk, félbevágjuk és leválasztjuk a magjáról, majd citomos vízbe áztatjuk pár percre.
A citromos vízből kiszedve és lecsurgatva barackokat szétosztjuk az üvegekbe (jó szorosan) és még a maradék citromos levet is kicsöpögtetjük az üvegekből.
A vizet a cukorral együtt felforraljuk, majd még melegen ráöntjük az üvegekbe tett barackokra (az üvegek teljesen legyenek tele).
Egy késhegynyi szalicilt teszünk a víz tetejére, celofánnal lefedjük, legumizzuk és rátekerjük a fedőket.
Dunsztolás: egy nagy lábasban előmelegítünk vizet, beletesszük az üvegeket, ezt egy konyharuhával lefedjük és addig melegítjük, míg az üvegekben el nem kezd gyöngyözni a cukros víz.
Az üvegeket 12 órán kersztül a vízes dunsztban, a lábasban kell hagyni, míg teljesen ki nem hűl.
Száraz, hűvös, sötét helyen tároljuk.


Andalúz kompót
Hozzávalók: 20 dkg sárgabarack, 20 dkg körte, 2 evőkanál méz, 1 db narancs leve, 2 dl joghurt.
Elkészítés: A tisztított gyümölcsöket tegyük edénybe egy kanál mézzel, a narancslével és annyi vízzel, ami ellepi. Főzzük pár percig, majd hűtsük le, tegyük kompótos tálba és öntsünk rá mézzel elkevert joghurtot.
Készíthetjük befőttből is és a joghurt helyett adhatunk hozzá cukrozott tejszínhabot.


Ízletes birsbefőtt
Hozzávalók: 3 kg birsalma, 30 dkg cukor, 2 citrom leve, 10-12 db, szegfűszeg, 4-5 darabka fahéj
Elkészítés: A birsalmákat megmossuk, meghámozzuk és feldaraboljuk. A gyümölcsöt a feldarabolás után azonnal tegyük fazékba, öntsük rá a citromlevet és annyi vizet, hogy ellepje. Ellenkező esetben nagyon hamar megbarnul. Adjuk hozzá a cukrot és a fűszereket, majd tegyük fel főni. Fedjük le, ízlés szerint főzzük puhára vagy félkeményre. Várjuk meg, míg langyosra hűl, majd töltsük üvegekbe. Ha 1-2 hétnél tovább szeretnénk eltartani, szórjunk az üvegben a tetejére egy késhegynyi szalicilt. A birsalmabefőttet adhatjuk savanyúság helyett sülthúsokhoz, de magában is finom.


Eper befőtt
Annyi cukrot, amennyi az eper, főzzünk össze egy kevés vízzel, egy feldarabolt citrommal és némi vaníliával. Az epret mossuk meg, és forrázzuk le enyhén ecetes vízben. Ezután rögötn öntsük bele a szirupba és együtt forraljuk fel őket. Hagyjuk egy fél napot állni. Utána szedjük ki az epreket a szirupból, és a szirupot forraljuk fel újra. Mikor jól forr, beleszórjuk az epret. Mikor együtt is felforrtak, hagyjuk kihűlni, majd üvegbe öntjük és lezárjuk.


Körtelekvár ánizzsal
Hozzávalók:
• 3 kg körte
• 2 citrom
• 60 dkg cukor
• 3 kiskanál ánizs
• víz
Elkészítése:
A körtét meghámozzuk, magházát kivágjuk, kevés citromos vízbe főni tesszük. Ha megpuhult, krumplitörővel összetörjük, esetleg turmixoljuk.
A masszához kilónként 20 dkg cukrot adunk, felfőzzük, a végén kilónként egy kiskanálnyi ánizsmagot adunk hozzá, üvegekbe tesszük, és szárazdunsztban hűtjük ki.


Eperlekvár citromfűvel
Hozzávalók: 500 g eper, 6 evőkanál citromlé, fél zacskó zselésítő por, 4-5 kanál édesítőszer, 1 kanál citromfű, és tartósítószer.
Az epreket megmossuk és megtisztítjuk. A felét összevagdossuk nagyobb darabokra, a másik felét pedig turmixgépbe összeturmixoljuk. Az összeturmixolt eperbe keverjük bele az pere másik felét is, a zselésítő port, és a citromlevet, majd forraljuk fel állandó kevergetés mellet pár percig, ezután húzzuk le a tűzről. A végén adjuk hozzá az édesítőszert, és az apróra vágott vagy szárított citromfüvet is. Keverjük bele a tartósítószert, és töltsük bele az üvegekbe, majd rögtön zárjuk le a tetejüket. Cukorbetegek is fogyaszthatják, de fogyókúra mellé is ajánlott.


Meggylekvár
Hozzávalók: 1 kg megy, 1 kg zselésítő cukor, fél citrom héja, 2 cl meggylikőr.
A meggyet jó alaposan mossuk meg, és magozzuk ki, vagdaljuk össze, és tegyük bele egy nagyobb lábosba. Adjuk hozzá a zselésítő cukrot, és a citromhéjat. Hagyjuk így kb. 3 órát állni, majd utána forraljuk fel, és főzzük 4 percig. Vegyük le a tűzről, szedjük ki belőle a citromhéjat, és keverjük bele a meggylikőrt. Töltsük bele még forrón az üvegekbe, és azonnal zárjuk le a tetejüket.


Körtelekvár cua ao blueban
Hozzávalók: 1 kg érett szép sárga körte, 3 szem szegfűszeg, 100 ml narancslé, 4 kanál citromlé, 50 ml curacao, 15 dkg zselésítő por, 2 kiskanál citromsav, 4 cl körtelikőr, 6 kanál édesítőszer, citromfű, tartósítószer, 1 l
A körtét meghámozzuk, és feldaraboljuk, majd összekeverjük a szegfűszeggel, a narancslével, citromlével, curacaóval, zselésítő porral, citromsavval, és a fehérborral. 2 percig főzzük, majd lehúzzuk a tűzről. A végén ízesítjük édesítőszerrel és a körtelikőrrel, adjuk hozzá a citromfüvet, és a tartósítószert. Töltsük üvegekbe és zárjuk le a tetejüket.


Bodzadzsem
» 1 kg fekete bodzához 80 dkg cukor, 2 dl víz
A bodzát vízbe áztatjuk, majd lezűrjük, és leszedjük a szemeket. A cukorból a vízzel szirupot készítünk, hozzáadjuk a gyümölcsöt, és addig főzzük, amíg kicsit sűrű nem lesz. Üvegekbe merjük, lezárjuk, és száraz gőzbe állítjuk.


Citromdzsem
» 1/2 kg citrom
» 2 l víz
» 2 kg cukor
A citromokat félbevágjuk, majd vigyázva, hogy a leve ne folyjon el, héjastul vékony szeletekre vágjuk. Hozzáöntjük a vizet, majd lefedve 1-2 napig állni hagyjuk. Utána főzni kezdjük. Amikor a héja olyan puha, hogy az edény falán szétkenhető, levesszük a tűzről, és belekeverjük a cukrot. Megint állni hagyjuk 1-2 napig, majd újra feltesszük főni, és a forrástól számítva 20 percig főzzük. Forrón üvegekbe töltjük, és tartósítószer és dunsztolás nélkül eltesszük.


Déligyümölcs dzsem
» 4 narancs
» 1 citrom
» 1 grapefruit
» 1,5 l víz
» 1,5 kg cukor
A gyümölcsöket alaposan meghámozzuk, majd ledaráljuk (a magokkal együtt, mert segítenek a kocsonyásodásban). A vízzel felforraljuk, majd egy napig állni hagyjuk. Utána belekeverjük a cukrot, és állandó keverés mellett 15 percig főzzük. Forrón üvegekbe töltjük, és tartósítószer nélkül, szárazgőzben hagyjuk kihűlni.


Eper szirupban
Megmosszuk, majd lecsurgatjuk az epreket. Berakjuk őket egy nagy edénybe, rétegezve. minden sor eperre porcukrot hintünk, hogy befedje az epreket. Mikor elfoogyott az eper, letakatjuk és állni hagyjuk. mikor a cukor teljesen elolvadt, leöntjük az eperről a keletkezett szirupot , majd ezt felforraljuk és ráöntjük az eperre és hagyjuk kihűlni. Ezt háromszor megismételjük. Végül üvegbe tesszük és lezárjuk, majd kicsit meggőzöljük.


Egres rumban
1 kiló majdnem érett egres, 70 dkg cukor, fél liter víz, 1 liter rum, 3 vaniliarúd, 5-6 ágacska citromfű.
Az egrest megtisztítom, mosom és jól lecsepegtetem. A többi hozzávalót (a rumot kivéve) mintegy 10 percig főzöm lefedve. A főzetet leszűröm, beleteszem az egrest és újra felfőzöm, majd hűlni hagyom. Az egrest egy szűrőkanállal kiveszem a cukorléből, üvegekbe rakom. A levet mintegy 15 percig sűrű sziruppá forralom. Mikor lehűlt, elkeverem a rummal és az egresre öntöm. Az üveget jól lezárom, hideg helyre teszem és vagy két hónapig feléje sem nézek.


Körte grappában (Grappa alla pera)
1 kg érett körte, flk liter Grappa, 20 dkg cukor.
A körtét megmosom, darabolom, magházát kivágom és egy üvegbe teszem. Hozzáadom a cukrot, rátöltöm a grappát és lezárom. A napos balkonon legalább 60 napig hagyom érni.


Rumos málna
1 kiló málna, fél kiló cukor, rum.
A málnát és a cukrot rétegesen üvegekbe teszem, jól meg is rázogatom - nyomogatom. Felöntöm a rummal és 25 percig gőzölöm.


Rumtopf (agglegénykompót)
Gyümölcsök, ahogy az év folyamán érnek, cukor, rum.
Veszek egy nagy befőttesüveget (3-5 liter), vagy akinek van erre a célra gyártott mázas cserép RUMTOPF-ja. Beleteszem a megmosott epret, rászórok pár kanál cukrot, majd ráöntök 2 deci rumot, cseresznye, cukor, rum, meggy, cukor, rum, ...... lemegy a nyár, az ősz minden gyümölcsével, rukor, rum, szőlőszemek, cukor rum és kész. Most egy megmosott citrom felkarikázva és türelmesen várni legalább karácsonyig. A leve és a gyümölcse egyaránt felséges pohárkrémre, pudingra, fagyira, vagy csak úgy. A leve a legfinomabb likőr.


Rumos birsbefőtt
3 kg birsalma, 1 kg cukor, 2 dl rum, fél dl ecet (10 %), 2 liter víz.
A birsalmát megmosom, meghámozom, cikkekre vágom és ecetezett vízbe teszem. (hogy meg ne barnuljon). A cukorból, a vízből szirupot főzök, felforralom, majd 3-4 percre beleteszem a birset. Leszűröm és üvegekbe teszem. A szirupot besűrítem, majd az üvegekbe töltöm. Az üvegekbe szétosztom a rumot, majd lezárom és kész.


Őszibarack befőtt
5 kg őszibarack (kemény, magvaválós)
3 l víz
90 dkg cukor
1 kisebb citrom leve (ettől nem fog megbarnulni)
szalicil
7 db befőttes üveg (7,2 deciliteresek)
befőző celofánlapok

elkészítés
A barackokat meghámozzuk, félbevágjuk és leválasztjuk a magjáról, majd citomos vízbe áztatjuk pár percre.
A citromos vízből kiszedve és lecsurgatva barackokat szétosztjuk az üvegekbe (jó szorosan) és még a maradék citromos levet is kicsöpögtetjük az üvegekből.
A vizet a cukorral együtt felforraljuk, majd még melegen ráöntjük az üvegekbe tett barackokra (az üvegek teljesen legyenek tele).
Egy késhegynyi szalicilt teszünk a víz tetejére, celofánnal lefedjük, legumizzuk és rátekerjük a fedőket.
Dunsztolás: egy nagy lábasban előmelegítünk vizet, beletesszük az üvegeket, ezt egy konyharuhával lefedjük és addig melegítjük, míg az üvegekben el nem kezd gyöngyözni a cukros víz.
Az üvegeket 12 órán kersztül a vízes dunsztban, a lábasban kell hagyni, míg teljesen ki nem hűl.
Száraz, hűvös, sötét helyen tároljuk.


Rumos meggy
meggy
nádcukor
rum
elkészítés
A meggyet leszárazzuk és átválogatjuk és csak az érett, egészséges szemeket hagyjuk meg. Több vízben alaposan megmossuk és hagyjuk jól lecsöpögni.
A csavaros dunsztos üvegeket kimossuk és kevés vizet beletéve a mikrohullámú sütőben sterilizáljuk.
A meggyet a cukorral rétegezve az üvegekbe tesszük. Megütögetjük, hogy a meggyszemek jó szorosan elrendeződjenek.
A cukrozott meggyre rumot öntünk és jól lezárjuk az üvegeket.
Rögtön a kamrapolcra tesszük és érni hagyjuk.
Fél literes üveghez 10 csapott evőkanálnyi (kb. 150 g) finom szemcséjű nádcukrot számítunk, valamint 0,5 dl rumot.


Darabos sárgabarack dzsem
4 kg sárgabarack
3 tasak 3:1 dzsemfixáló
6 db befőttes üveg kupakkal, és celofán
elkészítés
A jó érett barackot megmossuk, kimagozzuk, és elfelezzük.
Fényes nagy fazékba tesszük fel főzni.
Beletesszük a cukrot, és a dzsemfixet.
Folyamatosan kevergetjük, és ha felforr még 3 percet főzzük.
Azonnal forrón jól kimosott, kiforrázott üvegekbe töltjük.
A kupak alá celofánt teszünk, és rögtön lezárjuk.
Száraz dunsztban hagyjuk 3 napig.


Fűszeres rebarbarakompót
300 g megpucolt és szeletelt rebarbara
1 fahéjrúd
1 vaníliarúd
1 citromkarika
3 dl víz
9 dkg cukor
elkészítés
A vizet a cukorral feltesszük melegedni.
Hozzáadjuk a fahéjrudat, a vaníliarúd kikapart magjait, az üres rudat is, és a citromkarikát.
Összeforraljuk és beletesszük a 1,5- 2 centisre vágott rebarbaraszeleteket.
Mérsékeljük a lángot, és lefedve kb. 7-10 percig főzzük. NEM KEVERGETJÜK, mert akkor összetörik.
A tűzről lehúzva, a levében hagyjuk kihűlni.


Sárgabarck befőtt
4 kg sárgabarack
1,4 liter víz
1 kg cukor
1 zacskó befőtt tartósító
fahéj
szegfűszeg
befőttes üvegek, celofán
elkészítés
A sárgabarackot megmossuk, kimagozzuk, elfelezzük.
A vizet a cukorral és a befőtt tartósítóval felforraljuk.
Közben az üvegeket tisztára mossuk, és kiforrázzuk.
Ha felforr a lé, kis adagokban beletesszük a gyümölcsöt.
Megforgatjuk benne, és ha gyöngyözni kezd, már szedjük is ki az üvegekbe.
Ha elfogyott a gyümölcs, a levet újra felforraljuk.
Minden üvegbe teszünk egy darab fahéjat, és 2-3 szegfűszeget.
A forró levet rámerjük, celofánt teszünk a fedő alá és azonnal bezárjuk az üvegeket.
3 napra száraz dunsztba tesszük.


Fehérboros körtekompót
4 db nagy Bosc kobak körte
1/2 l száraz fehérbor
15 dkg cukor
4 - 5 db fahéj
8 - 10 db szegfűszeg
elkészítés
Negyedekre vágjuk a körtét, nem hámozzuk, kivágjuk a magházat.
Fazékba helyezzük a cukorral és a fűszerekkel.
Ráöntjük a bort és még annyi vizet, hogy éppen ellepje.
Forraljuk, majd lassú tűzön még 5 percig főzzük.
Kihűtjük.


Fejtett meggy
5 kg meggy
2 csapott tk nátrium benzoát
elkészítés
A meggy szárát leszedjük és bő lében alaposan megmossuk.
Lecsurgatjuk a vizet a meggyről és kimagozzuk.
A kimagozott meggyről a levét leöntjük és megszórjuk 2 csapott teáskanál nátrium benzoáttal, majd jól összekeverjük.
Előkészített tiszta üvegekbe tesszük, jól belenyomkodva, majd rátesszük a befőző fóliát vagy celofánt és a tetőtvel lezárjuk.
Egy nagy lábosba meleg vizet öntünk, beleállítjuk az üvegeket (a víz kb az üvegek 2/3-ig érjen) és feltesszük a tűzhelyre dunsztolni (a víz forrásától számítva 30 percig dunsztoljuk).
Ha kész, ott hagyjuk kihűlni


Körtebefőtt
5 kg körte
1 kg kristálycukor
8-10 db egész fahéj
szegfűszeg
szalicil
1 citom leve
elkészítés
A gyümölcsöt megmossuk,meghámozzuk felkockázzuk.
Kb. 4 liter vízzel szirpot főzünk, beletesszük a fűszereket, a gyümölcsöt és a citrom levét.
Ezután 20 percig tovább főzzük.
Tiszta befőttes üvegbe szedjük előbb a körtét, majd a levet is ráöntjük.
Szegfűszeg és fahéj jusson minden üvegbe. (7-8 db 7 dl-es üveg kell)
Mindegyik tetejére egy késhegynyi szalicilt teszünk, celofánnal és a tetejével jól lezárjuk.
A teljes kihűlésig dunsztba tesszük (1-2 nap).


Csemege uborka
Hozzávalók:
5 l-es üveg
2,5 kg apró uborka
1 l hideg víz
5 kávéskanál só
1 kávéskanál szalicil
1 kávéskanál borkénpor
1 kávéskanál szódabikarbona
5,5 dl 10%-os ecet
30 dkg cukor
ízlés szerint szemesbors, kapor, babérlevél, mustármag
Elkészítés:
A vízben elkeverjük a sót, a cukrot, a szalicilt, a borkénport, a szódabikarbónát, és beleöntjük az ecetet. Ilyenkor egy kicsit pezseg. Az uborkát jól megmossuk több vízben. Az üveg aljára rakunk babérlevelet, kaprot, mustármagot, borsot. Szépen sorba belepakoljuk az üvegbe az uborkákat, és felöntjük a lével. Celofánt teszünk az üvegre, és úgy tesszük rá a kupakot. Betesszük a kamrába, és kb. 1 hónap múlva már fogyasztható.

Megjegyzés:
Ha gyöngyözni kezd, nem kell megijedni, semmi baja nincs. Amikor kinyitjuk, először akkor is pezseg kicsit, de semmi baja. Évek óta ezzel a receptel teszek el mindenféle savanyúságot. Igaz, most már hordóba rakom, és vegyesen uborka, paprika, gyöngyhagyma, kisdinnye kerül bele. A cseresznyepaprikát is ezzel a lével rakom el. Nem kell forralni, csak összekeverem, és már öntöm is a zöldségekre. Az arány 1 l vízhez van megadva, természetesen ha nem elég a lé, akkor még kell hozzá keverni.


Szegedi csalamádé
Hozzávalók:
2 kg fehérkáposzta
1 kg étkezési paprika (néhány piros húsú is legyen benne)
1 kg uborka
7 dkg só
40 dkg cukor
4 dl 10%-os ecet
2 mokkáskanál borkén
10-12 szem bors
1-2 db babérlevél
Elkészítés:
A hozzávalókat legyaluljuk, és megfelelő méretű (lehetőleg rozsdamentes) edénybe rakjuk. Rászórjuk a sót, a cukrot és a borként, ráöntjük az ételecetet. Többször átkeverjük, majd egy napot állni hagyjuk. 7 db tisztára mosott 720 ml-es üvegbe töltjük, lazán megrázogatjuk töltés közben. Annyi saját levet enged, hogy mind a 7 üveget fel tudjuk tölteni.
Megjegyzés:
Kellemesen édeskés, ropogós savanyúság.


Mennyei csalamádé télire
Hozzávalók:
3 kg fejeskáposzta
3 kg paprika (lehet erős is)
1 kg vöröshagyma
1 kg uborka
70 dkg kristálycukor
14 dkg só
6 dl 10 %-os ecet
egy csapott evőkanál borkén (mezőgazdasági, borászati üzletben kapható)
Elkészítés:
A szép, egészséges, és hibátlan hozzávalókat vékonyan összevágjuk (legjobb ehhez a V-gyalu, de más módszer is jó), és egy nagy edénybe rakjuk. Hozzáadjuk a sót, az ecetet, a cukrot, a borként, tehát az összes hozzávalót. Jól elkeverjük, és állni hagyjuk 24-30 órát. Időnként megkeverjük. Ha letelt az idő, üvegekbe rakjuk, a saját levével együtt. Ügyeljünk, hogy minden üvegbe jusson lé. Lezárjuk, és máris mehet a kamrába. Évekig eláll felbontva a hűtőben, és N A G Y O N finom! Mindenkinek ajánlom.


Vödrös savanyúság
Hozzávalók:
8 l víz
2 l 10%-os ecet
24 dkg só
80 dkg cukor
1 evőkanál köménymag
1 evőkanál szemesbors
1 evőkanál szalicil
12 db babérlevél
1 evőkanál borkén
1 evőkanál koriander
1 evőkanál mustármag
12 db meggyfalevél
3-4 db torma
+ zöldségek
Elkészítés:
A fenti hozzávalókból elkészítjük a savanyúság levét. Lehet bele rakni uborkát, patisszont, sárgarépát, karfiolt, paprikát, káposztát, stb. Ahogy fogy, lehet pótolni. 1 évig folyamatosan lehet rakosgatni. Minden pótlás után 8 napot kell várni, utána fogyasztható.

Olyan, kb. 20 l-es, műanyag vödröt kell hozzá vásárolni, aminek jól záródó teteje van. A szobafestők szoktak ilyen ovális, műanyag tetős vödröt használni. Háztartási boltokban kapható. Az a jó ebben a receptben, hogy egész télen folyamatosan lesz savanyúság, mindig annyit vehetsz ki belőle, amennyit akarsz, és a maradék nem romlik meg, és olyan zöldségeket raksz bele, amilyeneket akarsz.


Hordós vegyes savanyú
Hozzávalók:
3 kávéskanál borkén
2 dkg szalicil
5 l hideg víz
1,5 l 10%-os ecet
60 dkg cukor
25 dkg só
1 csokor kapor
50 szem bors
7-8 db babérlevél
1 kávéskanál koriander
1 kávéskanál mustármag
mindig az idénynek megfelelő zöldség /uborka, paprika, karfiol, káposzta, stb./
Elkészítés:
A borként és a szalicilt egy kevés vízzel simára keverem. Elkészítem a fent említett alaplevet, beleöntöm a tartósítót. Majd elkezdem belerakni a zöldféléket. Lezárom a hordót, és a kamrába vagy pincébe teszem. Két hét múlv már fogyasztható. Újra utána lehet tölteni. Kitart következő szezonig.


Kovászos uborka télire
Hozzávalók:
uborka
kapor
víz

kenyérszelet
ízlés szerint esetleg fokhagyma
Elkészítés:
A szokott módon elkészítjük a kovászos uborkát. Amikor már jó íze van, leszűrjük a levét egy tálba. Egyenként megmossuk benne a kovászolt uborkákat, és üvegbe tesszük őket. Ha kész, a levet sűrű szövésű anyagon ismét átszűrjük, kevés tartósítószert keverünk bele, és az uborkákra öntjük. Lekötjük az üveget, és kész. Évekig is eláll.


Hordós káposzta
Hozzávalók:
káposzta

egész bors
babérlevél
ízlés szerint tehető hozzá:
birsalma
torma
sárgarépa
csöves paprika
Elkészítés:
Széles szájú hordóra, savanyítóedényre van szükség. A megtisztított káposztát vékonyra gyaluljuk, rétegesen lerakjuk a hordóba a fűszerekkel, a karikára/darabokra vágott sárgarépával, birssel, tormával. Alaposan tömörítjük, és akkor folytatjuk a rétegezést, amikor a sótól levet eresztett. Fontos, hogy végül a sós lé ellepje a káposztát. Ekkor letakarjuk, és nehezéket teszünk rá. Egy hét múlva felnyitjuk, lemossuk a fedelét, lezárjuk, és újra rátesszük a nehezéket. A fedél tisztítását hetente megismételjük. Körülbelül három hét alatt lesz kész, ekkortól hűvös helyen tároljuk.


Káposztával töltött paprika
Hozzávalók:
2 db 2 l-es üveghez:
1,5 kg fehér káposzta
1,5 liter víz
3 dkg só
3 dl. borecet
3-4 evőkanál cukor
1 evőkanál mustármag
10 szem fekete bors
1 késhegynyi nátriumbenzoát
1 kg húsos paprika
Elkészítés:
A káposztát megtisztítjuk, vékony szálakra vágjuk, enyhén besózzuk, és kb. 1 óra hosszat állni hagyjuk. A vizet felforraljuk a sóval, az ecettel, a cukorral, a fűszerekkel, és utána teljesen kihűtjük. A paprikát megmossuk, kicsumázzuk, forró sós vízzel leöntjük, és kb. 10 percig állni hagyjuk, majd kiszedjük és lecsepegtetjük.
A káposztát jól kinyomkodjuk, és szorosan megtöltjük vele a paprikákat. Az előkészített üvegekbe nem túl szorosan berakjuk a paprikákat. Felöntjük az ecetes lével, szorosan lekötjük. Száraz hűvös helyre tesszük, és ott tároljuk.


Karfiol-brokkoli ecetben
Hozzávalók:
2 db 1,5 l-es üveghez:
2 fej karfiol
1 fej brokkoli
2 piros színű zöldpaprika
3 dl 10%-os ecet
6 evőkanál cukor
1 evőkanál koriandermag
10-15 szem egész bors
fél kávéskanál szalicil
Elkészítés:
A karfiolt megtisztítjuk, rózsáira szedjük, és gondosan megmossuk, majd lecsepegtetjük. Ugyanígy járunk el a brokkolival is. A paprikát megmossuk kicsumázzuk, és vékony csíkokra vagy karikára vágjuk.

Nagy lábasban bő, enyhén sós vizet forralunk, majd beletesszük a karfiolt, és 2-3 percig blansírozzuk. Lyukacsos kanállal tiszta konyharuhára kiszedjük, és kihűtjük. A karfiol vizében a brokkolit is blansírozzuk, majd szintén konyharuhán kihűtjük. Hozzáöntjük az ecetet fél liter vízhez, beletesszük a cukrot, 3 dkg sót, a fűszereket, és felforraljuk. Az üvegeket megtöltjük, egy sor karfiol, egy sor brokkoli váltogatásával, az oldalára paprikacsíkokat dugdosunk. Felöntjük a forró lével, a tetejére csipet szalicilt teszünk, szorosan lezárjuk, és száraz dunsztba tesszük. Ott hagyjuk kihűlni, s csak utána tesszük száraz, hűvös helyre.


Karfiol pritaminpaprikával
Hozzávalók:
2 kg karfiol
½
kg pritaminpaprika
3 szál póréhagyma
4 dl 10%-os ecet
savanyúságtartósító
Elkészítés:
A karfiolt alaposan megmossuk, rózsáira szedjük. A pritaminpaprikát megmossuk, kicsumázzuk, és gerezdekre vágjuk. A póréhagymát is megmossuk, és vastag karikákra vágjuk. Az üveget elmossuk és hagyjuk lecsepegni. A savanyúságtartósítót elkeverjük 1,8 l vízzel, és 5 percig forraljuk. Levesszük a tűzről, hozzáöntjük az ecetet, és hagyjuk kihűlni. A zöldségeket üvegbe rakjuk, annyi levet öntünk rá, hogy ellepje. Az üvegeket lezárjuk és hűvös, száraz helyre tesszük.


Birsalmasajt
4 db birsalma
400 g kristálycukor
1 db citrom leve
elkészítés
A birsalmákat alaposan megmossuk. Negyedekbe vágjuk, magházukat egy nagyon éles késsel eltávolítjuk. (Hámozni nem kell, azt főzés után sokkal könnyebb elintézni.)
Egy lábasba tesszük a birsalma cikkeket, felengedjük vízzel, fél citrom levét belefacsarjuk és puhára főzzük az almát.
Leszűrjük, és mindegyik darabról lehúzzuk a héjat. A puha gyümölcsöt botmixerrel vagy turmixban pürésítjük.
A birsalmapürét vasatag falú lábasban (én egy magasabb falú, öntöttvas serpenyőt használtam) kevergetve felmelegítjük és hozzáadjuk a cukrot. (A cukor mennyiségét illetően különféle "szabályok" léteznek: van aki azt mondja, hogy a birspüré súlyának 80 %-ának megfelelő mennyiségű cukor hozzáadásával a legfinomabb, van aki ugyanannyi cukrot ad hozzá, amennyi a birspüré nettó súlya, én leredukáltam a hozzáadott cukor mennyiségét 60 %-ra, így 670 g birspüréhez 400 grammnyi cukrot tettem.) A maradék citrom levét hozzáfacsarjuk és az egészet sűrűre főzzük.
Egy megfelelő méretű tálat/ formát folpackkal bélelünk és beleöntjük a sűrű, forró masszát. Miután kihűlt és megszilárdult annyira, hogy tartja a formáját (én egy éjszakán át hagytam a kibélelt tálban), kiborítjuk belőle egy darab zsírpapírra és hűvösebb helyre költöztetjük, ahol békén hagyjuk úgy kábé egy hétig, vagy amíg rendesen ki nem szárad. ( Ez a legnehezebb fázisa a birsalmasajt készítésének, tényleg baromi nehéz megállni, hogy ne kóstoljunk bele a mennyei illatú finomságba.)


Hagymalekvár
250 g felszeletelt lilahagyma
20 g vaj
3 tk barna cukor
½ kk só
¼ kk frissen őrölt fekete bors
1 ek balzsamecet
elkészítés
A vajat egy serpenyőben megolvasztjuk, a lilahagyma szeleteket hozzáadjuk és néhány perc alatt megfonnyasztjuk. Kevés sóval és borssal ízesítjük, hozzákeverjük a barna cukrot és a balzsamecetet. Néha megkeverve 20-25 percig pároljuk és kész is a hagymalekvár.


Narancslekvár
2 kg narancs
2 citrom
1,2 kg kristálycukor
elkészítés
A narancsokat és a citromokat gondosan megmossuk. Az az legjobb, ha bio gyümölcsből készítjük, mivel a héját is felhasználjuk.
Vékonyan meghámozzuk a citromokat és a narancsokat úgy hogy a fehér részből ne jusson rá. Ha mégis így sikerülne, akkor vágódeszkára fektetve éles késsel eltávolítjuk róla, mert, ha rajta marad, keserű lesz tőle a lekvár.
Edény fölött "kifilézzük" a narancsot, azaz éles késsel a hártyák közül kifejtjük a gerezdeket. A leve is kell a lekvárba! Feldaraboljuk. (Nekem ez a filézés közben magától megtörtént..)
A citrom-, és narancshéjat gyufaszál vastagsárúra felszeleteljük és 3 dl curkos vízben felforraljuk, majd 15 percig lassú tűzön főzzük. Szűrővel kiszedjük és lecsepegtetjük.
A lekvárhoz a narancsot és a cukrot egy lábasban összekeverjük a megfőzött héjjal. Közepes lángon 40-50 perc alatt megfőzzük. Akkor jó, ha besűrűsödik. (Ha egy hideg tányérra mokkáskanálnyit cseppentünk és nem folyik szét.)
Azonnal kifertőtlenített befőttes üvegbe szedjük, gyorsan légmentesen lezárjuk és fejreállítjuk. Így hagyjuk kihűlni.
Száraz, hűvös helyen tároljuk!


Eperlekvár
6 kg eper
1200 g kristálycukor
elkészítés
Az epret megmossuk, kicsumázzuk, a nagyobbakat negyedbe, a kisebbeket félbevágjuk. Az üstbe (fazékba) tesszük.
Ráöntjük a tetejére a cukrot, lefedjük és éjszakára állni hagyjuk.
Reggel közepes lángon kb. két órán át főzzük (én a rézüstöm miatt szerencsére megúszom a kevergetést, így csak időnként lehabozom szűrőkanállal). Ha túl soknak találjuk a levét, merjünk le belőle, hagyjuk kihűlni, majd palackba töltve a hűtőben szuperul eláll, szörp gyanánt iszogathatjuk nyáron.
A gyümölcsdarabokat botmixerrel pépesítjük, merőkanállal steril üvegekbe töltjük a lekvárt, befőző fóliát teszünk a teteje alá, rátekerjük a tetőket, végül befőttes gumival még jobban rászorítjuk a fóliát az üvegre.
Mielőtt száraz dunsztba tennénk, az összes üveget fejtetőre állítjuk egy pillanatra. (A száraz dunszt nálam egy kartondobozból áll, amibe az üvegeket teszem, egy törölközőből és két plédből, amikbe jól bebugyolálom a dobozt.) Addig kell a dunsztban hagyni a lekváros üvegeket, amíg teljesen kihűlnek. (Én egy-két napig szoktam benne hagyni.) (11 db 375 ml-es üveg lett tele ezzel a mennyiséggel.)


Bercencei szilvadzsem
2 kg bercencei szilva (legyen igazán érett!)
20 dkg cukor (1 kg szilvához 10 dkg cukor)
8 db 2 decis befőttesüveg (kis tormás üvegek)
elkészítés
A bercencei szilvát alaposan megmossuk, majd kimagozzuk. A héját meghagyjuk.
Húsdarálóval ledaráljuk, majd egy lábasba tesszük és a cukorral (vagy anélkül) közepes lángon, fedő nélkül 1/2 - 1 órán át főzzük.
Alaposan elmosott befőttesüvegekbe töltjük, majd a tetejét rácsavarjuk.
Száraz dunsztba tesszük (egy dobozt vagy nagyobb edényt törülközőkkel vastagon kibélelünk és abba állítjuk bele az üvegeket, majd jól betakargatjuk), és addig tartjuk benne, amíg, kb. 1 nap alatt, teljesen kihűl. Mielőtt a dunsztba tesszük, érdemes az üvegeket egy pillanatra fejjel lefelé fordítani.


Töklekvár
1 kg zsenge tök vagy cukkini
2 db citrom
500 g nádcukor
elkészítés
A tököt, vagy cukkinit meghámozzuk, és legyaluljuk.
A citromokat megmossuk, majd 2-3 mm-es szeletekre, azokat pedig csíkokra vágjuk.
0,5 dl vízzel szirupot főzünk a cukorból, majd ha forr, beletesszük a citromot és kevergetve kb. 10 percig együtt főzzük.
Először habot vet, de ennyi idő alatt nagyjából elfővi a habját.
Beletesszük a gyalult tököt, és állandó kevergetés közben még 10 percig főzzük.
Azon forrón kisebb, sterilizált üvegekbe tesszük, lezárjuk, és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.


Konyakos fügedzsem
5 kg érett füge
1 kg kristálycukor
250 ml jó minőségű konyak
elkészítés
A fügéket egyesével alaposan megmossuk, a szárukat levágjuk.
A megszárított gyümölcsöket felnyolcadoljuk.
A felvágott fügét a rézüstbe (vagy lekvárfőzésre használt edénybe tesszük), ráöntjük a tetejére a cukrot, a konyakot, letakarjuk és az éjszakára állni hagyjuk.
Másnap közepesnél kicsit mérsékeltebb lángon, 3-4 órán keresztül főzzük. Ha túl sok lenne a leve, merjünk le belőle (én most úgy fél liternyit mertem le), majd a tűzről lehúzva botmixerrel kissé pépesítjük körülbelül a felét, a többit darabosan hagyjuk.
Tegyük vissza a tűzhelyre, várjuk meg, míg egy-kettőt rottyan.
A kész lekvárt sterilizált üvegekbe merjük, befőttes fóliát feszítünk a tetejük alá, rácsavarjuk a fedőket, befőttes gumit teszünk az üvegek nyakára és mehetnek is a száraz dunsztba egy-másfél napra, vagy amíg ki nem hűlnek. (10 db 375 ml-es üvegnyi lekvár lett belőle)


Kávés csokilekvár
250 g étcsokoládé (gluténmentes csokival is lehet)
150-200 g + Dzsemfix 3:1 (attól függ, menniyre szeretnénk sűrűre) vagy ugyanennyi befőzőcukor
500 ml fekete kávé
2 tk fahéj
2-3 ek rum vagy 1 tk rumaroma
elkészítés
A kávét a dzsemfixszel, a fahéjjal és a rummal összeforraljuk 3 percig. Hagyjuk kicsit hűlni.
A csokit daraboljuk össze, és amíg a kávé még jó meleg, olvasszuk bele a csokidarabokat. Ha nem olvad, vagy túlságosan kihűlt a kávé, egy cseppet melegítsük vissza, de semmiképpen se legyen forró.
Töltsük üvegekbe, zárjuk le, állítsuk fejre 1-2 percre, majd mehet is a kamrapolcra vagy ajándékba.Képgaléria

Szólj hozzá

Név:
E-mail címed:
Az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon
Szöveg:
Milyen nap van ma Magyarországon?
Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!